Министр обороны США Джеймс Мэттис. Архивное фото

 Главата на Пентагона Джеймс Матис счита, че ООН е разрешила на САЩ да влезе на територията на Сирия, защото организацията била приела резолюция, насочена срещу ИДИЛ.

Американские силы в Алеппо. Архивное фото

«ООН заяви, че ние по принцип можем да преследваме ИДИЛ. И ние сме там, за да ги унищожим», каза той, отговаряйки на въпрос на журналистите, какви са юридическите основания за присъствието на САЩ в Сирия.

«Но това не значи, че ние просто ще си отидем, а там отново ще изскочи ИДИЛ 2.0, а ние ще се правим, че сме изненадани», добави Матис.
Според него, «за да се движим по-напред», трябва да продължим преговорите в Женева под егидата на ООН.
Съветът за сигурност на ООН не е разрешил на САЩ да провеждат военни операции в Сирия.
Дамаск твърди, че присъствието на САЩ в Сирия е незаконно, защото правителството на страната не е одобрило и позволило това.
Русия преди да започне да нанася удари по ИДИЛ в Сирия бе помолена за помощ от властите в републиката.
Военные США в Сирии. Архивное фото
Администрацията на САЩ за извършването на военни действия зад граница трябва да получи одобрение от конгреса, но това правило постоянно бива нарушавано.
В момента ударите по терористите в Ирак, Сирия, Йемен и Ливан се обясняват с това, че конгресът е разрешил борба с Ал Кайда в Афганистан след терористичните атаки от 11 септември 2001 година.
Критиците заявяват, че Белият дом твърде широко си позволява да тълкува санкцията на законодателния си орган.
Палата на представителите във вторник прие резолюция, която няма никаква юридическа сила, в която резолюция се подчертава, че Белият дом и Пентагонът нямат разрешението на конгреса за водене на бойни действия в Йемен
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;