Руската Федерация и Турция считат, че трябва да увеличат усилията за намиране на политическо уреждане на кризата в Сирия, както и за нормализиране на ситуацията в страната в дългосрочен план, съобщи БНР. Това стана ясно на пресконференция на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган, след продължила четири часа среща между тях в руския курорт Сочи.

Владимир Путин заяви, че работата на Русия с Турция и Иран по сирийския въпрос дава конкретни резултати и подчерта, че Москва и Анкара ще продължат да работят, за да помогнат решаването на кризата.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис също подчерта важността от по-дългосрочни усилия за мир в Сирия, намеквайки, че войските на САЩ искат да помогнат за създаване на условия за намиране на дипломатическо решение.
В момента подкрепяни от САЩ и Русия сили се борят за отвоюване на оставащите територии под контрола на «Ислямска държава» и борбата на американските военни ще продължи, докато групировката иска да се бие, каза още Матис.
Съединените щати ще останат докато не се активизира мирния процес под егидата на ООН, допълни американският министър на отбраната.

Тагове: ; ; ; ;