Ревизия на над 5200 сделки

С промени в Конституцията ГРЕБ погват замесените в разбойническата приватизация.

От партията на Бойко Борисов предлагат да отпадне давността за разследване на сделките по раздържавяването чрез промени в Конституцията.

Това обяви председателят на комисията в парламента Данаил Кирилов на извънредна пресконференция в централата на партията.

От ГЕРБ предлагат на председателите на всички парламентарни групи подписка за иницииране на промени в основния закон. Така според инициаторите щяло да лъсне кой се бори  истински с корупцията.

“Обсъдихме всички правни възможности, повече от 5 варианта, включително и за промени в Наказателния кодекс и в Конституцията”, обясни Кирилов.

Той припомнии, че през 2016 г Конституционният съд отмени като противоконституционна промяна в НК, който премахваше давността на престъпленията, извършени от комунизма.

“Смятаме, че по отношение на приватизацията е най-добре да се направи промяна в Конституцията”, коментира шефът на правната комисия.

В член 31, ал.7 на основния закон е написано следното:

”Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството”.

Към същия член ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че “не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършни или по повод на приватизация в периода 1992-2017 .

Кирилов бе категоричен, че престъпленията, свързани с приватизацията, имат специално значение за българското демократично развитие.

Според него предлаганите промени в Конституцията ще дадат яснота за разпределението на огромното държавно и общинско имущество.

“При това преразпределение бяха извършени множество престъпления”, припомни депутатът.

Той съобщи, че общият брой на сделките е над 5 200, а повече от една четвърт от тях са извършени от РМД-та.

“Има нарушения и в касовата приватизация и в РМД приватизацията.

Нито държавата, нито общините са доволни, нито пенсионерите са доволни, че има някакви приходи в пенсионния фонд.

Не са доволни и работниците, които са участвали в РМД-приватизацията”, каза още Кирилов.

Той благодари на ДПС, които през почивните дни съобщиха, че започват събирането на подписи за промяна на Конституцията заради приватизационните престъпления.

“Благодарим на колегите от ДПС. Те вероятно са усетили нашата трескава работа през последната седмица. Аз гледам на това като на един резултат, постигнат по два различни пътя”, коментира шефът на правната комисия.

Кирилов подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Още в края на октомври миналата година премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС веднага след изборите да направят ревиция на цялата приватизация.

“След изборите ще се съсредоточим върху всички приваизационни сделки на прехода с ДАНС и МВР”, обяви Борисов на заседание на Министерския съвет.

ДАНС и икономическа полиция изготвиха доклад и в началото на май тази година внесоха няколко папки с приложения в прокуратурата.

Папките съдържат подробен анализ на подписани приватизационни договори, на поетите ангажименти от приватизаторите и анализ на анексите към договорите.

ТРУД

Тагове: ; ;