Посолството на Турция в Съединените щати отхвърли като «напълно неверни, нелепи и безпочвени» твърденията, че Анкара може да действа по начини извън закона за екстрадицията на издирван от нея ислямски проповедник, съобщава в. «Хюриет».
В изявление на посолството се изтъква, че живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен е истинският организатор на опита за преврат на 15 юли м.г. и Анкара продължава да очаква той да й бъде предаден от Вашингтон.
«Това, че (Гюлен) все още намира убежище в САЩ, предизвиква дълбоко безпокойство и изумление сред турското общество», отбелязва посолството.
«Всички твърдения, че Турция може да се насочи към други пътища, различни от върховенството на закона, за екстрадицията на Гюлен, са напълно неверни, нелепи и безпочвени», се допълва същевременно в съобщението.
В петък вестник «Уолстрийт джърнъл», позовавайки се на осведомени източници, писа, че американски прокурор разследва предполагаемо предложение, според което бившият съветник на президента Доналд Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин и синът му щели да получат до 15 милиона долара, ако отвлекат от дома му Фетхуллах Гюлен и го предадат на властите в неговата родина.
Адвокатът на Флин отрече спекулациите, че клиентът му е бил замесен в подобен план, БТА

Тагове: ; ;