Екс-външният министър на България Соломон Паси сподели днес пред bTV, че е присъствал на церемонията по «смяна на караула» на върха в ЮНЕСКО. На церемонията българката Ирина Бокова сдаде поста след два пълни мандата начело на организацията.

«Това беше впечатляваща церемония, над 1400 души присъстваха, това връща доверието в авторитета на политическите лидери.

От цял свят държаха слова хора в продължение на два часа, името на Ирина Бокова и нейният приносът бяха споменати стотици пъти.

Ако бяхме във времето на социализма, щях да реша, че в ЮНЕСКО има култ към личността на Ирина Бокова.»

Соломон Паси заяви още, че ЮНЕСКО от едни добри ръце отива в други добри ръце, той допълни, че наследничката на Ирина Бокова — Одри Азуле, която е родена в Париж, е мароканска еврейка по произход, а и е много интересна.

Нейният баща е съветник на краля на Мароко, той е бил първият евреин, който е избран единодушно от арабските държави на висок дипломатически пост.

Относно приоритета на България по време на председателството на Съвета на ЕС за европейска перспектива на Западните Балкани екс-външният министър на България Соломон Паси заяви, че страната ни може да има принос и в много други направления.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;