Президентът на Русия Владимир Путин нанася сериозен удар върху „шепата русофили, които има в България”, заяни в предаването „Тази сутрин” по bTV eкс-външният министър на България Соломон Паси.

„Дългосрочната тенденция в отношенията между Русия и България е притеснителна, всичко това започна с изявлението на Путин, че кирилицата не е българска азбука едва ли не.

Изявлението, че Съветската армия, която е била на хиляди километри оттук, е спасила българските евреи, е второ подобно и е напълно невярно и неотговарящо на истината”, отбеляза Соломон Паси.

Според Паси Съветската армия няма абсолютно никаква роля и не може да има каквато и да е роля конкретно при спасяването на българските евреи.

„Баба ми, баща ми, леля ми и семейството ми са участници в този процес, те са били интернирани в едно училище в Пловдив и са били стегнали куфарите да ги карат към концлагерите.

Естествено, този въпрос има много лесен отговор – българският народ спаси българските евреи.

Обаче този български народ се представлява от множество институции и те са тези, които са имали основната роля”, посочи Паси.

„Естествено, ролята на Димитър Пешев по никакъв начин не може да бъде пренебрегната, напротив – той е лидер на силно политическо движение в тази посока.

Ролята на Българската православна църква не може да бъде пренебрегната, тя е решаваща, била е морална опора и стожер за всички тези хора, които са очаквали да бъдат изпратени на заколение.

Роля за спасяването на българските евреи има комунистическата партия по онова време», завърши Паси.

Тагове: ; ; ; ;