Агенцията за национална сигурност на САЩ преживява криза след кражбата от хакерите през 2016 година на вредоносните програми, които спецслужбата използва, за да проникне в компютри и мрежи по целия свят, пише New York Times.

Сотрудница во время работы в компании Лаборатория Касперского
Групата хакери от  Shadow Brokers публикуваха програмния код на програмите, откраднати от Агенцията за национална сигурност.
Същият код по-късно се използва за създаването на вируси, които нанесоха голяма вреда на компютрите по целия свят.
АНС официално не коментира ситуацията, но  New York Times счита, че е доказано, че откраднатото кибероръжие принадлежи на спецслужбите на САЩ.
Това са потвърдили за изданието бивши и настоящи сътрудници на Агенцията за национална сигурност.
Според тях, действията на  Shadow Brokers са имали «катастрофални последици за АНС»: нейната способност да защити мощното кибероръжие, а също ценността на спецслужбите за националната сигурност е била поставена под въпрос.
«Агенцията, които се счита за световен лидер по взлом на компютърни мрежи на противника, не успя да защити собствените си мрежи», пише изданието.
Танк M1 Abrams на международных военных учениях Summer Shield XIV в Латвии
Изданието счита, че кражбата на документи може да се сравни със «земетресение, което потресе до основи Агенцията за национална сигурност на САЩ».
Предполага се, че вредата от Shadow Brokers със сигурност е по-голяма от тази, която нанесе екс-сътрудникът на АНС Едуард Сноудън.
Той разкри името на програмата за масово следене, а хакерите направиха достъпен кода на програмите и с това позволиха те да бъдат използвани от трети лица.
По данни на  New York Times, американските спецслужби не могат дори да определят по какъв начин е станало изтичането и замесени ли са в това някой от техните сътрудници.
В ход са мащабни проверки.
«В щаб-квартирата на агенцията в Мериленд и в отделите по цялата страна сътрудниците на АНС биват заставяни да говорят пред детектора на лъжата, уволняват ги…
Моралът падна, опитни специалисти напускат агенцията, започват работа на места, където заплащането е по-голямо, в това число във фирми, които защитават компютърните мрежи от хакване с употребата на инструменти на АНС», пише изданието.
От 2015 година трима сътрудници са арестувани за кражба на данни, но не е ясно, подобрила ли се е след това ситуацията в АНС, отбелязва изданието.
Испытания межконтинентальной баллистической ракеты Minuteman III. Апрель 2017
Бившият служител от «хакерския» отдел от спецслужбата Джейк Уилямс, чието име и работа също бяха разкрити от  Shadow Brokers, нарече случващото се «катастрофа на много нива».
Той потвърди, че сътрудниците на правоохранителните органи «са на лов» за съпричастни към взлома, но на този етап не са заловили никого.
Както пише изданието, един от основните заподозрени за взлома е Русия, която вече нееднократно отхвърля обвиненията на американските спецслужби.
Изданието не цитира никакви доказателства за руско участие.
 New York Times споменава само, че компанията «Лабораторията Касперски» е една от първите, които АНС е поставила по въпрос и е задействала защита от взлом.
През 2017 година администрацията на САЩ забрани използването на продукцията на Касперски от компютрите на федералното правителство.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;