12 ноември 2017-Нюз Фронт.

Ветеранът от Съветското разузнаване, британецът  Джордж Блейк отпрви обращение към младите сътрудници на Службата за Външно разузнаване на Русия (СВР) в навечерието на 95-я си рожден ден.

Текстът на обръщението му беше разпространен от прес-службата на СВР.

 

 

снимка:dailymail.co.uk

В обръщеноето си, Джордж Блейк, който живее в Русия 52 години след бягството си от затвора в Англия разказва за мотивите, които са го движили в живота му.

» Биографията ми е добре известна на мнозина»,- пише Блейк. Според мнението му, нейната особеност се крие в » избора на позицията в сложните и противоречиви условия продиктувани от самата история»

 

» Аз можех да стана мирен свещеник, но аз станах разузнавач. Можех спокойно да преживея войната и последвалите след нея години, но аз предпочетох опасният път на активен участник на Съпротивителното движение. Като по чудо ми се размина попадането в концлагер на Хитлер, станах британски спецназ, който неведнъж рискува живота си»,- припомня ветеранът от разузнаването.

 

» След края на Втората световна война, като сътрудник на британските спецслужби , а стоях в първите редове на противниците на Русия, днешната ми Родина. Малко по-късно в моята биография дойде и страшната Корейска война.   Аз видях истинското й лице, в това число и телата на убитите мирни жители на тази многострадална страна от американската военна машина.

И именно тогава разбрах, че подобни конфликти носят смъртоносна опасност за цялото човечество и взех най-важното решение в живота си- започнах инициативно и безвъзмездно да сътруднича със съветското външно разузнаване с цел защита на мира по целия свят»,- пише откровенно за избора си разузнавачът.

 

Неизбежно настъпва време, което може да се сравни с есента, която пък е свързана с изводите, които правим за изминалата година.

Джордж Блейк отправя благодарност от цялото си сърце към ръководството на СВР, към своите съратници за дългогодишната верна дружба, грижа, внимание и разбиране. Разузнавачът подчертава, че паметта за миналото, за което той грам не съжалява, го карат да гледа с оптимизъм във бъдещето.

 

На младите разузнавачи, ветеранът пише, » предстои ви сложна и отговорна мисия- да спасявате света в ситуации, когато опасността от ядрена война и свързаното с нея самоунищожаване на човечеството отново са поставени на дневен ред от безотговорни политици…Когато тероризмът е вдигнал глава и оставя кървавите си следи в много ъгълчета по нашата планета»

 

» В разгара сме на истинска война между доброто и злото. И аз вярвам във вас, във вашата безкористна и самоотвержена служба за нашето общо дело, вярвам във вашия професионализъм..Вярвам в окончателната победа над подлия враг. И тази вяра ми дава жизнени сили»,- пише в посланието си ветеранът от разузнаването.

 

» Русия стана за мен втора Родина. Има прекрасно руску пожелание ( мир на дома В) „мир вашему дому“. И аз много искам, мирът  да бъде във вашия дом, и по точно в нашия- пише Джордж Блейк.

Един истински разузнавач, посветил живота си на доброто, мира и вярата в истински ценните неща. Един истински мъж, който пази честта на пагона и отправя послание изхождайки от опита си и всички тайно, които носи в себе си.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;