Във военната област към 1980 г. социалистическата система постигна равенство в статуса с главните капиталистически държави.

Като цяло, тя беше по-добре подготвена за световна коалиционна война.

СССР притежаваше отлично въоръжение.

Във военната област Съветският съюз и социалистическата система нямаше от кого и от какво да се страхуват.

След като и икономическата област, въпреки много големи недостатъци, не се намираше в колапс, изглежда, че причините за краха на европейската социалистическа система и на Съветския съюз, трябва да се търсят другаде, например – в организационната и в духовната област.

Мисля, че е време да се разкаже за едно много страшно руско оръжие, за което нищо не се говори, но за което руските военни преди няколко дни намекнаха на своите американски „колеги”.

В момента в света се разработват най-различни нови оръжия : биологично (расово) оръжие, климатично оръжие, електромагнитно оръжие, селскостопанско оръжие и дори фекално оръжие, което е много ефикасно за борба с терористите в Близкия изток, но това ще оставим за друг път.

Сега става дума за съветския комплекс „Статус-6”.

Преди повече от 50 години Сахаров предлага да се конструира гигантско торпедо с дължина 25 метра, носещо ядрена бойна глава с мощност 100 мегатона !!

Звукът от работещите двигатели на торпедото ще бъде достатъчно високочестотен, за да не могат крайбрежните американски буьове (до 100 м. от брега) да я засекат.

Взривът на подобно торпедо би могъл да предизвика приливна вълна с височина над 300 метра , която мигновенно ще помете всичко по американското крайбрежие с последващо дълговременно радиационно заразяване на огромна площ.

Идеята възникна, когато СССР изоставаше в количеството и качеството на носителите на ядрено оръжие, а ракетния щит беше в период на създаване.

Съветските военни се шегуваха, като възкликваха „Да живее пролива на името на Сталин между Канада и Мексико !”

Майтапа си е майтап и е много мрачен, но така беше!

В противовес бих споменал за един друг канал, който ще се строи от Русия и Иран и ще свърже Каспийско море с Индийския океан.

Всеки може лесно да прецени какъв огромен геостратегически ефект ще има такъв канал (В обход Босфора-Алексей Чичкин –„cont.ws”-2.02.2016 г.)

Идеята на академик Сахаров наистина е стара, но се появиха откъслечни сведения и намеци, че Руската Федерация строи два свръхсъкретни атомни подводни кораба — «Белгород» и «Хабаровск» — носители на сахаровските торпеда.

Може да говорим и за една от най-секретните атомни подводни лодки на Русия – „Саров”, постъпила на въоръжение през 2008 г. („topwar.ru” – 20.10.2016 г.).

За «Статус-6» разстоянието Европа-Америка не беше проблем.

Неговият атомен реактор имаше течнометалически топлоносител с много висок КПД и много ниско равнище на шумовете.

Беше пресметнато, че подобен апарат може да бъде открит от най-чувствителните сонари на растояние не по-голямо от 2-3 км.

Неговите акустични шумове бяха по-слаби от шумовете на най-безшумната подводна лодка «Варшавянка».

Водометните двигатели позволяваха развиването на максимална скорост от 100 до 185 км./час.

При масимална дълбочина на потопяване до 1000 м. «Статус-6» беше в същност подводен робот с искуствен интелект действащ самостоятелно според ситуацията.

Благодарение на прекрасните си характеристики, «Статус-6» притежаваше повишена способност за преодоляване на отбраната на САЩ срещу подводни апарати.

Даже ако бъде открит «Статус-6», той много лесно можеше да се изплъзне на максимална скорост от всяко торпедо.

Най-бързото американско торпедо “Mark-54” имаше максимална скорост 74 км./час, а най-дълбоководно торпедо «MU90 Hard Kill” на максимална скорост от 90 км/час можеше да измине най-много 10 км.

Изкуственият интелект позволяваше на „Статус-6” да извършва най-различни сложни маневри.

Стратегията за използване на „Статус-6” беше както настъпателна, така и сдържаща.

Апаратът можеше да се приближи към набелязаната цел, да „легне” на дъното и да чака стартов сигнал, който се подава на свърхдълги вълни проникващи през вода.

Следователно, „Статус-6” е готово винаги за действие без време за подхождане към целта.

Това е много мощен сдържащ фактор, който е невъзможно да бъде пренебрегнат.

Бойната глава на „Статус-6” има кобалтова секция пресметната за радиотактивно заразяване на американското крайбрежие в правоъгълник с размери 1700х300 км.

„Статус-6” имаше пълната възможност за унищожаване на военноморски бази и авионосни ударни групи още с излизането им в открито море («Статус-6» — совершенно секретная головная боль Пентагона –Виктор Качурак – „cont.ws” – 27.04.2017 г. ).

Проф. Евгений Гиндев

 

 

Тагове: ; ; ;