Руският президент Владимир Путин определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде ТАСС.
След края на срещата на върха на АТИС журналист зададе на Путин въпрос дали е изпитал лично навика на президента на САЩ за силно ръкостискане. Руският президент заяви, че не познава навиците на Тръмп и двамата не се познават добре.

«Но президентът на САЩ се държи изключително коректно и доброжелателно», подчерта руският държавен глава, определяйки диалога с американския си колега като нормален.

Тръмп е «възпитан човек, приятен в общуването и при съвместна работа», добави Путин.

«За съжаление, имаме малко време, засега не успяваме да поговорим по-подробно за целия комплекс от нашите отношения, а има какво да се обсъди — и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическите взаимодействия, които днес са практически нулеви», заяви той.
Без съмнение трябва да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти, подчерта Путин. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС, са протоколни формалности и различията в графика им на работа. «Не се е случило нищо страшно», увери той.

Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег, заяви Путин. «Вижте, ние сме сключили Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3). Когато се сключваше този договор аз не бях президент на Русия и президентът Тръмп не участваше в подготовката на този документ, но той съществува» и някои въпроси трябва да бъдат обсъдени, подчерта руският президент.

Другият проблем е, че «чуваме упреци от някои партньори от САЩ, че Русия била нарушавала договора (за ракетите със среден и малък обсег). Но тогава трябва да се покаже къде точно го нарушаваме», заяви Путин.
Путин определи действията на САЩ срещу руски медии като посегателство над свободата на словото и заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален. «Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото, без всякакво съмнение, и ние сме разочаровани от това», заяви Путин. «Това, което се обсъжда в момента в Държавната дума (долната камара на парламента), може да е малко рязко, но това е естествено», подчерта той във връзка с обсъжданите ответни мерки на действията на САЩ срещу руски медии.

Руският президент заяви, че едва вчера е научил за съобщенията за предполагаеми връзки на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като «бълнуване», съобщи ТАСС.
Предполагаемата връзка между бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и Москва е измислена от противниците на президента на САЩ, за да му навреди, заяви Путин, цитиран от Ройтерс. Руският президент определи като абсурдни обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година, предаде Франс прес. «Всичко, свързано с руското досие в САЩ, показва само вътрешната политическа борба в тази страна», подчерта той.

Работата по ликвидиране на терористите в Сирия е на път да приключи и основната задача на този етап е да се създадат условия за политическо уреждане, заяви Путин, цитиран от ТАСС. «В момента най-важното е да се приключи тази работа, да се укрепят споразуменията за зоните за деескалация, да се укрепи режима на прекратяване на огъня и да се създадат условия за започване на политически процес», подчерта той.

През близките години китайската икономика ще стане номер едно в света, а обемът на двустранната търговия с Русия ще достигне поставената цел от 100 милиарда долара, прогнозира руският президент. Той заяви, че в кулоарите на срещата на АТИС е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин, който го е информирал подробно за резултатите от конгреса на Китайската комунистическа партия и средносрочните планове за развитие на страната. «Това е важно, защото Китай е нашият най-голям търговски и икономически партньор и за нас е важно да разбираме как и накъде върви тази голяма икономика, която през идните години без съмнение ще заеме първо място в света», подчерта Путин, като напомни, че редовно се среща със Си Цзинпин.

«Имаме много планове в областта на енергетиката и особено на атомната енергетика», съобщи руският президент и добави, че страните имат добри перспективи за сътрудничество при усвояването на космическото пространство, в авиацията и в строенето на хеликоптери. Путин подчерта, че е необходимо да се коригира работата с Китай, като се отчитат плановете за развитие на

Евразийския икономически съюз и съгласуването им с китайската инициатива «Един пояс-един път».
Позициите на Русия и Китай във външната политика са много близки или съвпадащи в ключовите точки, добави руският президент. Един от тези ключови въпроси е Северна Корея , подчерта той.

«Ние смятаме, че това е проблем и не признаваме ядрения статут на Северна Корея», заяви Путин. В същото време Москва и Пекин смятат, че всички страни трябва да понижат напрежението и да намерят сили да седнат на масата за преговори, уточни той.
Няма друг начин за решаване на проблема, подчерта руският президент и напомни, че Москва и Пекин са предложили пътна карта за решаване на проблема. Той отбеляза, че в последно време има обнадеждващи сигнали от редица страни, показващи разбиране, че мирното решение на проблема няма алтернатива, БТА

Тагове: ; ; ;