С декларация за Европа и Балканите — зона, свободна от национализъм и радикализъм, завърши Конференцията на либералните партии от балканските страни в София, съобщава пресцентърът на ДПС.

«Западните Балкани — неразделна част от Обединена Европа» е била темата на форума, състоял се от 9 до 11 ноември.
В приетата декларация се изразява безпокойство от засилването на вълната от национализъм и шовинизъм в почти всички европейски страни и влизането на крайно радикални и ксенофобски партии в националните парламенти на някои държави.

«Народите на Балканския полуостров са чувствителни на тема ксенофобия и са страдали от етническите и религиозни конфликти, особено в жестоките междуетнически сблъсъци на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово и Македония. Убедени сме, че не само либералните партии, но и правителствата в тези страни сами ще работят против крайно десни радикални националистически движения на своя територия», се посочва в декларацията.

Според участниците конференцията ще допринесе за утвърждаването на политиката за ускорено приемане в ЕС на страните от

Западните Балкани с конкретен график, което се налага и заради излизането на Великобритания от съюза.
Емил Киряз — генерален секретар на Либералния интернационал, е посочил на конференцията, че в почти всички страни от

Балканите либералите участват в правителствата, и е изразил безпокойство от участието на националистите в управлението на страната ни.

«Това, което се случва в България, е много разочароващо, но и повод за сериозна тревога. Абсолютно излишно е популистко-националистически партии, които правят политика само на базата на ксенофобия и дискриминация, да бъдат част от управлението. Това не носи нищо добро нито на България, нито на съседите й, нито на Европа. Това е урок за нас и ние трябва да говорим на висок глас за тази ситуация, за да не продължава и да не се повтаря другаде», е казал Емил Киряз. По думите му, ДПС е истински патриотична партия с политиката, която води.

«В духа на този патриотизъм ние сме тук, за да предложим нашата помощ на ДПС и на цялата българска държава за Председателството на Съвета на ЕС и особено за срещата на върха, която предстои», е казал още генералният секретар на Либералния интернационал.

Сред официалните гости са били и Ханс ван Баален — председател на партия «Алианс на либералите и демократите за Европа», Греъм Уотсън — член на Европейския икономически и социален комитет, Калин Попеску-Таричану — председател на Сената на Румъния, бта

Тагове: ; ;