ИДИЛ изгуби последния крупен град след като армията на Башар Асад нанесе поражение на вече отслабналия халифат.
Тази победа ще създаде трудности на САЩ, които се опитват да вземат под контрола си граничния регион между Ирак и Сирия, пише  The Times.
Войската на Асад, в основата на която са подкрепените от Иран опълченци и Хизбулла, взеха с щурм град Абу Кемал, разположен недалеко от иракския Ел Каим.
Бе «оставен път за отстъпление за бойците от ИДИЛ», твърди изданието.
В резултат ислямистите тръгнаха на север.
Точно в тази посока Демократичните сили на Сири, които са подкрепени от Америка, Великобритания и други западни страни, водят своето настъпление към ИДИЛ, отбелязва изданието.
 «Освобождението на Абу Кемал има голямо значение, защото това показва краха на терористичната групировка ИДИЛ в целия регион», се казва в официалното изявление на сирийската армия.
В статията се подчертава, че американците се стремят да спрат проиранското опълчение, което се опитва да завземе територията от двете страни на сирийско-иранската граница.
Вашингтон се опасява, че Техеран използва войната срещу ИДИЛ, за да създаде линия на снабдяване, минаваща през Ирак и Сирия към Ливан и Израел.
Според  The Times, съветникът на върховния ръководител на Иран Али Акбар Велаяти също е дал да се разбере, че приоритетната цел на Дамаск и Техеран е «да се избави изтокът на Сирия» не само от ИДИЛ, но и от САЩ.
«Скоро ще видим как ще бъде изчистена цяла Сирия, а след това и областта около Идлиб», обещал той.
Петя Паликрушева за News Front