Единадесет тихоокеански страни постигнаха «фундаментално споразумение» да продължат с пакт за свободна търговия, след като Съединените щати се отказаха от него. Това съобщи днес виетнамският министър на търговията Чан Туан Ан, цитиран от Асошиейтед прес.
Чан каза на пресконференция, че е постигнато «споразумение по известен брой фундаментални части». Името на договора е било променено от Транстихоокеанско партньорство (ТТП) на Всеобхватно и прогресивно транстихоокеанско партньорство (ВПТТП), уточни той.
Рано тази сутрин бе публикувано комюнике, че на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Дананг, Виетнам, са били договорени основните елементи от ТТП след излизането на Съединените щати. След като встъпи в длъжност през януари, президентът на САЩ, най-голямата икономика в света, Доналд Тръмп се отказа от споразумението за свободна търговия.
Компромисът между останалите 11 страни участници в инициативата бе забавен от разногласия в последната минута, които не позволиха на лидерите от АТИС да обявят сделката вчера, отбелязва АП.
Основна спънка бе позицията на Канада. Тя дала да се разбере, че няма да приеме базисното споразумение без САЩ, съобщи японският премиер Шиндзо Абе след двустранна среща с канадския си колега Джъстин Трюдо.
За момента Канада не е коментирала своята позиция. Канадският премиер обаче каза преди няколко дни, че страната му няма да бърза да се съгласи на споразумение.
На преговорите в Дананг е било отложено взимането на решения по някои клаузи, за да може да бъде постигнато рамково споразумение, като в същото време са били запазени високите стандарти за труда и други въпроси, обясни виетнамският министър на търговията.
На срещата на върха на АТИС Тръмп потвърди своите протекционистки възгледи в областта на международната търговия, в подчертана разлика с позициите на останалите държави от организацията.

Тагове: ;