Създадената от западните СМИ истерия около ученията «Запад 2017» е прикритие на нарасналата активност на НАТО близо до границата на Русия и Беларус, в това число за подготовката за използване на ядрено оръжие, това заяви министърът на отбраната на Русия генералът от армията Сергей Шойгу по време на съвместното заседание на военната колегия между двете страни.

Той припомни, че през септември на полигоните на Русия и Беларус са преминали съвместните стратегически учения «Запад 2017».

Шойгу подчерта, че, независимо от плановия характер и отбранителната цел, маневрите са били съпроводени с «постоянни информационни внушения и обвинения от страна на отделни партньори».

«Създаденият от западните средства за масова информация ажиотаж около това учение е прикритие на нарасналата активност на НАТО близо до границите на Русия и Беларус.

На източния фланг алиансът повишава интензивността на мероприятията си по оперативна и бойна подготовка, включително подготовката за употребата на ядрено оръжие», каза министърът.

В непосредствена близост до руските граници нараства военното присъствие на НАТО, разполагат се допълнителни военни контингенти, съсредоточава се настъпателно въоръжение.

Постоянно се провеждат мащабни военни учения.

Усъвършенства се инфраструктурата на морските пристанища, летища и други военни обекти.

Тези действия подронват стратегическата стабилност и ни принуждават да вземем ответни мерки с отбранителен характер.

Не желаем да се впускаме във военна конфронтация със Запада и сме готови да водим конструктивен диалог по целия комплекс от проблеми по сигурността, на първо място касаещи борбата със световния тероризъм», добави Сергей Шойгу.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;