Президент России Владимир Путин и президент США Дональд Трамп на саммите АТЭС во Вьетнаме. 11 ноября 2017

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп потвърдиха решимостта си да разгромят ИДИЛ в Сирия, това се казва в съвместното изявление на лидерите на двете страни.

Президент России Владимир Путин и президент США Дональд Трамп на саммите АТЭС во Вьетнаме. 11 ноября 2017
Те също изразиха привързаността си към «суверенитета, независимостта, единството, териториалната цялост и светския характер на Сирия» в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254.
Президентите се съгласиха, че сирийския конфликт няма военно решение, те потвърдиха, че окончателното регулиране може да бъде намерено в рамките на женевския процес.
Тези стъпки предполагат «пълно изпълнение на резолюцията, включително конституционна реформа и свободни и справедливи избори под надзора на ООН при спазване на най-високите международни стандарти, транспарентността и отчетността, при предоставяне на всички сирийци, в това число членове на диаспората, на правото да участват в тях», се казва в изявлението.
Освен това, президентите са отбелязала успешните усилия на САЩ и Русия за предотвратяване  на опасни инциденти между американските и руски военни, което позволи съществено да се увеличат загубите на ИД в последните месеци, договориха се да подкрепят военните канали за връзка.
Тези усилия ще бъдат продължени до окончателния разгром на ИДИЛ, се подчертава в изявлението.Фотограф на фоне баннеров саммита АТЭС в Дананг, Вьетнам. 9 ноября 2017
Путин и Трмъп също потвърдиха важността на зоните за деескалация и обсъдиха създаването на югозападна зона, за която се договориха на предишната среща в Хамбург.
В заключение лидерите на Русия и САЩ призоваха всички страни от ООН в близките месеци да увеличат помощта си за Сирия.
Документът е бил специално подготвен за срещата в Денанг.

Изявлението е подготвено от експерти на двете страни, неговата официална версия е съгласувана в събота от външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;