Според министъра на отбраната на Литва, очаква се, че НАТО ще създаде в страните от Балтика и Полша нов щит на ПВО, за да укрепи допълнително границите на западния военен алианс с Русия», пише Том ОКонър за  Newsweek Том О’Коннър.

«Литва отдавна моли да се разшири потенциалът на ПВО, миналата година тази страна беше избрана, заедно с Латвия, Естония и Полша, за разполагане на многонационалните бойни съединения на НАТО, разположени от алианса, начело със САЩ в противовес на действията, които НАТО счита за руска агресия», се казва в статията.

 Reuters попита Раймундс Кароблис, министърът на отбраната на Литва:

«Как считате, споразумението за щита от ПВО ще бъде ли постигнато по време на най-близката среща на върха на НАТО, която ще се проведе през юли 2018 година?», преразказва изданието.

Кароблис отговори:»Да, ние очакваме това».

«ПВО е един от въпросите, на които трябва да се обърне внимание.
Трябва да разгледаме и другите сфери, например, реформата в командната структура на НАТО — ние трябва да се придвижим по всички тези аспекти», добави той.

«Според съобщението от  Financial Times, скоро след като в НАТО бе интегрирана американската бойна информационно-управляваща система  Aegis, страните от Балтика и Полша влязоха през юни 2016 година в преговори с фирмите-изпълнители, за да създадат общата система на ПВО.

Страните от Балтика, Полша и другите европейски страни често се оплакват, че руските военни самолети влизат във въздушното им пространство, но след като през ноември 2016 година за президент бе избран Тръмп, който в близкото минало нарече НАТО «остаряло», се засилиха опасенията за бъдещето на техния отбранителен план, както и около другите проекти на НАТО.

Оттогава Тръмп промени своята позиция», пише авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Newsweek

Тагове: ; ; ; ; ; ;