Русия може в близко бъдеще окончателно да изостане от западните държави, главната цел на Владимир Путин е да предотврати това, твърди американският политолог Стивън Ковингтън. Както пише експертът в доклада си “Курсът на Путин за Русия”, част от който публикува Newsweek, в името на величието на Русия руският президент залага не страната си, а Европа – опитва се да разруши трансатлантическата система за сигурност.

Съветският лидер Михаил Горбачов, който дойде на власт през 1985 г.,

“държеше в ръцете си нещо, което значително превъзхождаше по мощ военния арсенал на СССР – прогнозите, че страната в най-близко бъдеще няма да може да се конкурира със САЩ в икономическо, техническо и военно отношение”, – пише американският експерт по международни отношения Стивън Ковингтън в доклада си, част от който публикува изданието.

Според Ковингтън, именно тези прогнози са подтикнали Горбачов да се откаже от сблъсъка с НАТО и да започне мащабни реформи в страната. Политическите и икономическите сили, които бяха освободени в резултат реформите на Горбачов, го “изметоха” от поста президент на страната, подчертава авторът.

След 30 години Кремъл отново е притеснен от “перспективата за стратегическата неконкурентноспособност в страната” и се опитва да поправи нещата, твърди Ковингън. Настоящият руски лидер Владимир Путин, за разлика от Михаил Горбачов, предпочита да не прави структурни реформи, “опасявайки се, че могат по същия начин да го свалят”, – пише американският експерт.

Според Ковингтън, Путин е убеден, че Русия може да избегне “загубата на статуса си на велика държава”, а той лично – може да се задържи на власт само по един начин – като промени света, и главно, системата на европейската сигурност. В рамките на този курс руският президент преразгледа отношението си към отбраната, промени военната доктрина на страната, задейства “стратегия за непрекъсната дестабилизация на съседните държави”, и като цяло “се върна към старите политически формули по отношение на вътрешната и международната сигурност”, оправдавайки се, че “от гледна точка на Москва, американо-европейската система за сигурност представлява опасност”, пояснява аналитикът.

Ако по-рано Москва по-скоро се опитваше да “разбие” европейската системата за сигурност, то сега тя върши точно обратното – опитва се да се “измъкне” от нея, да създаде нови правила, твърди Ковингтън.

Москва се нуждае от “Eвропа без стратегически алианси, без наднационални организации и без американо-европейско трансатлантическо звено, нивелиращо, благодарение на колективните си решения и действия преимуществото, което може да има Русия над всяка отделно взета държава в Европа”, убеден е американският аналитик.

От гледна точка на Москва, европейската система за сигурност е едновременно ненадеждна и несправедлива: ненадеждна е, защото е отслабена от “политическа деградация”, а е несправедлива, защото тя “ограничава възможностите на Русия да използва преимуществото си и представлява своеобразен “съвременен вариант на стратегическо обкръжение на Русия на всички нива”, пише Ковингтън.

Според автора, главната цел на Москва е да сломи принципите и правилата, благодарение на които процъфтява Европа, да ги замени с други, изгодни на “отказалата се от реформи Русия под ръководството на Путин”. За целта се използват различни методи: ако вътре в страната Кремъл сее сред “лишения от каквато и да е власт руски народ” патриотизъм и обещава на властимащите по-високи доходи, а на силоваците – русурси, то на външнополитическата арена той използва всички налични средства за дискредитиране на настоящата система на сигурност в Европа, пише Ковингтън.

Използваните методи били – древни, стари и нови: “символика, послания и паради в съветски стил, изявления против несправедливия свят, удовлетворение на финансовите интереси чрез сключването на нови енергийни договори с Китай”, изрежда аналитикът. Путин използва всичко това, за да бъде подкрепян от руснаците, след което оправдава политиката си зад граница с тази подкрепа, заключава авторът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;