САЩ и Русия са на една крачка от сключването на споразумение по създаването допълнителни зони за прекратяване на огъня в Сирия, пише  Los Angeles Times.
Според изданието, това ще бъде «ключова крачка» към окончателното регулиране на жестоката гражданска война в тази арабска страна.
Както отбелязаха официалните лица от Държавния департамент на САЩ, доколкото ИДИЛ в Сирия в значителна степен е победено, все по-голямо внимание се отделя на «мъчителната» гражданска война, а също на следвоенното възстановяване на страната.
Русия подкрепя правителството на сирийския президент Башар Асад, докато в същото време САЩ оказват подкрепа на въоръжената опозиция.
 САЩ и Русия през юли тази година вече се договориха за примирие в региона на югозападна Сирия, който оттогава малко или много се държи.
«Ако успеем да създадем поредната зона за прекратяване на огъня, то това ще ни помогне да се приближим към реализирането на Женевския процес», заяви официалният представител на Държавния департамент Хизер Науерт, имайки предвид мирните преговори в Женева по сирийския въпрос, които се оглавяват от спецпосланика на ООН за Сирия Стафан де Мистура.
САЩ и Русия също работят заедно над «предотвратяване на конфликтите», в частност, те въвеждат процедури, за да избегнат сблъсъците на бойното поле и в небето по време на провеждането на бомбардировки, отбелязва Los Angeles Times.
Превод и редакция Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.latimes.com/politics/washington/la-na-pol-essential-washington-updates-u-s-looking-to-agreements-with-russia-1510332222-htmlstory.html

Тагове: ; ;