Научна конференция «Бесарабските българи и устройството на следосвобожденска България» се проведе днес в българската библиотека «Христо Ботев» в молдовската столица Кишинев.
Форумът е традиционен и се провежда в рамките на Деня на бесарабските българи и Деня на народните будители. Организатори са научното дружество на българистите на Молдова и българското дружество «Възраждене».
Целта на конференцията е популяризирането сред бесарабските българи на историята на техните сънародници — общественни дейци, политици, учени, воени — които се връщат и преуспяват в освободена България. Участниците си бяха поставили за задача да открият нови имена на видни бесарабски дейци, преуспели в различни области в следосвобожденска България.
За такъв деец, Стефан Панов, изнесе доклад модераторът на форума, представителят на дружеството на българистите Иван Думиника. Той разказа, че Стефан Панов е бесарабски българин, който пряко участва в разработването на Търновската конституция през 1879 г., но не успява да гласува, тъй като умира.
«Много е известен племеникът на Стефан Панов, Олимпий Панов, роден в Тараклия, участник в Руско-турската война, а за Стефан се знае малко. Ние имаме тук, в Молдова, архиви, които показват бесарабския период на биографията на тези дейци, какви са били те тук до заминаването си за България, а в България изучаваме как продължи пътя им в майката родина и какво са направили за развитието на държавата, каза Думиника, който е историк по професия.
Доклади представиха командировани от България преподаватели — д-р Катерина Данаилова и д-р Любомира Жакоте, преподаватели в Кишиневския лицей «Васил Левски».
Молдова представиха учени като председателя на българско дружество «Възраждене» доц. д-р Иван Забунов, д-р Иван Думиника и доц. д-р Надежда Кара.
Всички доклади, представени на научната конференция, ще бъдат публикувани в годишното списание на дружеството на българистите «Историческа българистика в република Молдова» през март догодина., бта

 

Тагове: