Да се оскверняват паметници и да се рисуват свастики е последствие от лоша пропаганда и липса на ценности.  Сквернословието и лошомислието води след себе си и лоши дела.

Издигането на паметници и почитането на скъпоценностите от миналото, прекланянето пред величието на просветителското дело, е нещото за което трябва да пишат журналистите, и да показват на хората. А не го правят. Когато се издига паметник е празник за душата на онзи човек, който с живота си е заслужил да остане сред хората и след като го няма.

 

Паметниците носят особена сила и оставят знаци за поколенията, тихо с присъствието си разказват истории за величие и достойнство и ни задължават да ги помним.  Паметниците са обещание, че посвещението има смисъл завинаги, че истинските неща остават ценни през времето. Паметниците са и напомняне за отговрност, която всички носим- да бъдем достойни наследници, а не нехайни неблагодарници. Да се учим всеки ден на това.

 

Трябва да се възпитаваме, да четем всеки ден уроците по родолюбие, които сме забравили, и да си спомним кои сме. Какви сме и за какво живеем.

И това са неща, които нямат нищо общо със сензациите и скандалните новинини, които имат за цел да изкривят огледалото  на нашата реалност.

Но това е нещо дълбоко закодирано в душите на всеки човек. Отдаването на почит към героите и предците, и стремеж към достоен път.

 

( Кадър от почитането на Денят на будителите 1 ноември 2017 година и тържественото откриване на 

» Алея на писателите»)

 

Това ни напомня с мълчаливо величие най-мощният паметник на кръстта и знанието- храмът на буквите в първопрестолна Плиска.

Именно там се чувства силата на духа, който оживява пред достойнството на просветителския подвиг и мисия овековечен за поколения напред.

Именно там е издигната Крепост Кирилица, която е крепост на духа, призвана да събере във времената на мрак и бездуховност разпиленият смисъл, който търсим.

Именно там ще засияе отново възродената слава на истински ценните неща, които трябва грижливо да пазим.

След тържественото откриване на Алеята на Писателите в денят на будителите, будителската мисия на „ Двор на Кирилицата“ продължава с издигането на паметник на Патриархът на българската литература Иван Вазов.

 

Тържественото откриване и освещаване на бюст-паметникът ще се случи в денят на Свети Климент Охридски- 25 ноември.

Програмата ще започне в 15:00 часа, за всички които ще дойдат за да се поклонят пред големия Вазов. Силмволично ще бъде посипана шепа пръст от родната къща на Патриарха на българската литература от директора на къща-музей „ Иван Вазов“ гр. Сопот, Борислава Петкова, след което ще бъде отслужен водосвет.

И ако в Денят на будителите Министерството на Културата на България не намери време да си спомни значението на този ден забравяйки да поднесе дори цвете, то просветителската мисия продължава.

Поднасянето на венци и цветя по повод освещаването на бюст-паметника на Иван Вазов на 25 ноември, в денят на Свети Климент, ще бъде в 15:40- за него няма специални покани.

Поканени са всички, които се чувстват горди да носят отговорността на великото ни културно-историческо наследство. Да го почитат и пазят. И да го продължават.

» Дворът на Кирилицата» още веднъж ни напомня като камбанен звън, че е време да се събудим, а наричаният » Съвременен будител » и пазител на Храма на буквите, Карен Алексанян ,

ни приканва «поне мъничко, всеки ден да приличаме» на Първоучителите си и да се стремим да изграждаме…за да остане след нас.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;