Посолството на Русия в Македония осъди твърденията на Зоран Заев и ги определи като «неоснователни и вредни». По-рано Заев заяви, че окачва остра реакция на Русия за бъдещото членство на страната в НАТО, дори бил готов от Москва да го ликвидира, както вече имало такива опити в Черна гора, каза по-рано той.
«Буди съжаление, че с такива изявления се създава атмосфера на недоверие между двете страни и се нанасят дълготрайни щети на отношенията и сътрудничеството», се казва в съобщението на посолството.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също заяви, че твърденията на Заев за планове за ликвидацията му са неоснователни и той «иска да се представи като жертва», съобщи македонската телевизия Нова. Според Захарова изявленията на Заев служат за прикриване на «ускореното въвличане на балканската държава в НАТО».
След реакциите на външното министерството и посолството на Русия македонското правителство излъчи съобщение, че в интервюто си Заев «в нито един момент не е свързал твърденията за ликвидация с Русия».
«Изявлението на премиера на Република Македония за черногорското радио се базира на опита от региона и реакциите на Руската федерация при приемането на други страни от региона в НАТО», се казва в съобщението на правителството, което подчертава, че членството в ЕС и НАТО е стратегическа цел на Македония, но същевременно иска да гради приятелски отношения и икономическо сътрудничество с Русия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;