Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова во время брифинга. 9 ноября 2017
 Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посъветва президента на Украйна Петро Порошеко още веднъж да прочете стихотворението на Лермонтов, които той неотдавна цитира.

Парад украинских вышиванок

Така тя коментира подписания от Порошенко закон за  гастролната дейност в Украйна, в съответствие с който руските артисти, според Захарова, «могат да покажат изкуството си в тази страна само с благоволението на ценителите на прекрасното от СБУ».
«С това в Украйна се въвежда режим на тотална цензура от страна на настоящите украински силоваци, същите тези «сини мундири», с които с такъв патос се прости господин Порошенко, устремявайки се към безвизовната Европа.
На негово място още веднъж бих прочела стихотворението — полезно е», отбеляза Захарова.
През юни Порошенко, поздравявавайки съотечествениците си с безвизовия режим с ЕС, цитира стиховете на Лермонтов: 
«Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ. И вы, мундиры голубые, и ты, им преданный народ».
Президент РФ Владимир Путин и телеведущая NBC News Меган Келли во время интервью. 3 июня 2017
Законът за гастролната дейност забранява да се изнасят концерти в Украйна на артистите от Русия, които, според Киев, създават «заплаха за националната сигурност», а на останалите артисти се препоръчва да съгласуват гастролите си със Службата за сигурност.
Под забрана попадат дейци на културата, които са в черен списък на Министерството на културата на Украйна — над сто човека, сред тях

Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Валерий Перфилов, Сергей Пенкин, Александр Розенбаум, Юлия Чичерина.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;