«ФБР е разбивало компютрите на над повече от 100 страни през 2015 година, една от тях е била Русия», пише  Newsweek.

Американското издание The Daily Beast съобщи в сряда, че операцията, която цели ликвидирането на банди, занимаващи се с детска порнография, е разбивала руски компютри.

«За първи път операцията бе разкрита миналата година от  Vice, който изясни, че ФБР е разбило над 8 хиляди компютри в 120 страни, но държавите не бяха назовани», пише авторът.

ФБР е имало разрешение от съда да хаква компютрите.

Използвана е била програма под името «техника за мрежово разследване» (network investigative technique), която позволява да се проследяват компютрите, от които е влизано в сайта».

«ФБР установи контрол над сайта за детска порнография  Playpen и пристъпи към внедряване в него на програма с цел проследявана на всички негови ползватели», съобщава журналистът.

Меган Стифел, старши научен сътрудник към Атлантическия съвет във Вашингтон, която по-рано работи като адвокат в отдела за национална сигурност към Министерството на правосъдието на САЩ, сподели за изданието, че Америка има много строги ограничения, когато правоохранителни органи разбиват компютри, но другите страни, които нямат такива защитни механизми, могат да се превърнат в проблем.

«Проблемът в това, което се случва, когато Китай и Русия искат да направят същото под формата на правоохранителна дейност», отбеляза експертът.

«САЩ се стараят да разграничават военните хаквания и другите видове компютърни атаки, използвани за правоохранителни цели от тези с цел шпионаж, пише авторът в заключение. — Не всички страни така строго правят тази разлика».

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Newsweek

Тагове: ; ; ; ; ;