В Пекин Тръмп ще се опита да измъкне от китайски лидер съгласие за засилване на взаимодействrето по ядреното досие на Северна Корея, пише кореспондентът на Le Figaro в Пекин Сирил Плюет.

Макар в Сеул американският президент да призна, че Си Дзинпин е изиграл «много действена» роля в разрешаването на севернокорейската криза, Тръмп ще се старае да го подтикне към съгласие за допълнително ожесточаване на санкциите.

Както уточни Белият дом, президентът ще помоли своя събеседник да скъса финансовите си отношения със Северна Корея и може би ще настоява Китай, главният съюзник и икономическа опора на Пхенян, да въведе ембарго върху експорта на нефт в страната, пише авторът.

В последните седмици Тръмп, който бе твърде агресивно настроен към търговските дела на Китай по време на предизбарната си компания, се постара да разположи «червения император», изразявайки по негов адрес множество ласкателни отзиви.

Но Китай «няма да промени своята позиция и ще оказва съпротива, което, според автора, ще направи Северна Корея още по-екстремистка и непредсказуема», счита Чжао Тонг, китайски специалист по ядрена политика.

Китай, уязвен чрез ядрените и ракетни изпитания на Ким Чен Ун, официално е за използването на нови санкции на ООН и за възобновяване на диалога с Пхенян.

Но Тръмп изисква за диалога предварително намаляване на ядрената заплаха, прекратяване на провокациите и началото на процес на създаването на безядрена зона, пише журналистът.

Президентът на САЩ също ще направи опит да засегне чувствителния въпрос за колосалния търговски дефицит на САЩ по отношение на Китай.

Пекин, без съмнение, ще направи някакви отстъпки, но много експерти считат за малковероятно мерките да бъдат значителни, се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Le Figaro

Тагове: ; ;