Си Дзинпин спретна на Тръмп истински кралски прием. Но, ако се вгледаме в партийната преса, става очевидно, че всъщност пекинското ръководство няма високо мнение за президента на САЩ, пише Die Welt.

Както поясняват пропагандаторите от КПК от Висшата партийна школа в навечерието на неотдавнашния партиен конгрес, Си е изграждал политическата си кариера 44 години и едва след това се е добрал до най-високия връх в партийната йерархия, а на «главата на американската бизнес-империя» за победата си на изборите му са му били достатъчни само «богатството и разбирането какво точно иска да чуе американският народ».

Но, когато в сряда китайското ръководство посрещна Тръмп в Пекин, «то нито за минута не даде да се разбере, че се отнася към настоящия президент на САЩ като към случаен на поста си, както и не даде да се разбере, че евентуално го счита за «несдържан» при изказванията му в Туитър», пише авторът на статията.

Преди визитата някои китайски СМИ писаха само за позитивните очаквания от срещата между лидерите.

Си, както очакват експертите, може да направи определени отстъпки.

«Доколкото двете страни се нуждаят една от друга, растат шансовете Пекин да се отзове на призивите за съдействие по корейския въпрос.

Един от лостовете може да бъде новият етап от сътрудничеството с Южна Корея, Япония и САЩ.

В отговор Си може да очаква, че САЩ няма да пречат при реализирането на обещанието до 2020 година да бъде завършена първата фаза от икономическия подем на Китай», се казва в статията.

Според Чжан Лянгуй, експерт по Северна Корея от Висшата партийна школа, както Пекин, така и Вашингтон осъзнават, че «няма друг път, освен диалога»: санкциите срещу Пхенян са оказали някакво въздействие, но тяхното ожесточаване няма да доведе до отказ на режима от ядреното оръжие.

Експертът счита, че САЩ имат намерение «да се обърнат към военните средства», но не е известно, ще посвети ли Тръмп в плановете си председателя Си и доколко той ще ги зачете за приемливи, пише авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Die Welt

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;