Полша иска да бъде сигурна, че християнските традиции не са подложени на «идеологическа цензура» в Европейския съюз. Това заяви днес полският премиер Беата Шидло пред 15-ия Форум за външна политика, организиран от Полския институт по международни въпроси, предаде Ройтерс.
В реч за полската външна политика по средата на управленския мандат на нейната консервативна партия «Право и справедливост» Шидло подчерта, че християните в Европа не бива да изпитват неудобство или срам заради своята религия и традиции. «Ние сме за ЕС, където християнските традиции не са обект на идеологическа цензура», каза тя. Принципът на ЕС за спазване на правата на неговите граждани престава да бъде празна фраза само когато дебатът за бъдещето на ЕС става с участието на всички засегнати, а не само три или четири столици, добави премиерът в намек за квотите за приемане на мигранти, предлагани от Европейската комисия.
Проучванията на общественото мнение в Полша сочат, че три четвърти от поляците са против приемането на бежанци. Същевременно анкетите установяват, че 80 процента от гражданите на страната са за нейното членство в ЕС, въпреки че мнозина не са съгласни с по-тясната интеграция на съюза и въвеждането на еврото в Полша, отбеляза Ройтерс.
В днешната си реч Беата Шидло потвърди желанието на Полша да остане член на ЕС и да няма «Полекзит», но добави, че нарастващият евроскептицизъм в някои страни е признак, че «някои политици» не желаят да признаят наличието на проблеми в блока. «Не е достатъчно само да се заклеймяват десетки милиони европейци в различни страни като незряло и опасно население, нито Полша да се поставя в ъгъла», подчерта тя, БТА

Тагове: ; ; ;