«На фона тази помпозност, с която председателят на КНР Си Дзинпин обгърна пристигналия на визита американски лидер президента Тръмп, трудно е да не се забележи, че двамата лидери — и двете страни — вървят в съвсем различни посоки», пише

The New York Times.

«Докато Тръмп се занимава с изграждането на стени, Си е зает с изграждането на мостове», отбелязва авторът.

На Световния икономически форум през януари Си провъзгласи Китай за новия борец за свободна търговия и глобализация.

Неговата инициатива «Един пояс — един път» предполага инвестиции от 1 трлн долара за връзка между Азия и Европа чрез мрежа от морски пътища, автомобилни и жп пътища, а също мостове, се казва в статията.

Администрацията на Тръм принизи значението на ООН, излезе от търговското споразумение за Трансатлантическото партньорство, отказа се от Парижкото споразумение за климата, опита се да излезе от ядреното споразумение с Иран, постави под въпрос ключовите съюзи на Америка в Европа и Азия, намали ролята на ВТО и международните търговски споразумения и се постара да затвори вратата за мигрантите», се казва в статията.

«А господин Си? Той взе лидерството по въпросите за промяната в климата, въведе система за разрешаване споровете във ВТО и увеличи участието на Китай в Световната банка и МВФ», разсъждава авторът.

Китай днес е един от водещите вложители в бюджета на ООН и миротворческите операции.

Си уверено се занимава с привличането в Китай на най-големите учени и иноватори.

Всичко това доказва, че Китай ще стане, според думите на Си, «новият избор за другите страни», а също главен арбитър на международния ред, което по-рано се асоциираше със САЩ, предупреждава авторът.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;