Американците внимателно изучават опита от войната в Афганистан, Ирак и Сирия.
Това пише пентагоновското военно-аналитично издание Task and Purpose.
Изводите на експертите на такива: терористите са грамотни — с инженерно образование.
За тях не представлява никаква трудност да разбият реактивните снаряди, а също да използват квадрокоптери с взривни вещества.
Именно затова САЩ са принудени да възкресят  SHORAD (мобилните наземни системи за противовъздушна отбрана с малък радиус на действие, бел.ред), средство за защита на т.нар. «близко небе», независимо от безспорното преимущество във въздуха.
Ако претендиращият за официоз Task and Purpose пише за SHORAD, като за антивъстанически системи, то ултрадесният портал  Breaking Defense в прав текст посочва държавата, срещу която се разработва новата мобилна система за ПВО.
Това е Русия.
«На този етап Русия и другите противници натрупват ракетен арсенал и такъв от безпилотни самолети.
САЩ полагат максимални усилия за тяхното унищожаване», пише  Breaking Defense.
Както каза в интервю за изданието Breaking Defense началникът на щаба на Сухопътните войски Марк Мили, времето диктува остра необходимост от връщането на батальоните  SHORAD, което след края на първата студена война бяха съществено съкратени и де факто изпратени в пенсия.
«В бъдещата война, ако вие стоите на едно място повече от два или три часа, то ще бъдете мъртви», казва Марк Мили.
Генералът се отнася критично към големите стационарни станции за прихващане.
Според него, това са огромни пари, които са хвърлени на вятъра.

Противовъздушната отбрана включва всеки метод за атака на противниковите бойни самолети в защитна на наземни цели, наземни или военноморски формации, или забрана за преминаване над определен район, въздушното пространство на дадена държава, или противовъздушна бойна зона, чийто обсег се определя от техническите характеристики на наличните оръжия.

С началото на използване на авиацията за изпълнени на бойни задачи, по време на Първата световна война, започва и използването на различни средства за осъществяване на въздушна защита.

Те включват пехотни оръжия, леки противовъздушни оръжия, оръдия, противовъздушна артилерия, баражни балони и изтребители.

По-късно постепенно започват да навлизат и да се усъвършенстват радарните  инсталации.

Започва и въвеждането на ракети земя-въздух, самоходни противовъздушни установки.

News Front

 

 

Тагове: ; ;