В състезанието ще участват 600 спортисти от 93 страни, което е рекорд за цялата история.
Президентът на  Русия Владимир Путин изпрати приветствие до организаторите, участниците и гостите на световния шампионат по самбо, който започна днес в Сочи.
Това съобщи пресслужбата на Кремъл.
Руският държавен глава подчерта, че в близките дни градът ще се превърне в столица на световното самбо, обединявайки на спортните площадки най-силните спортисти на планетата, организатори, съдии, треньори и фенове.
«Гордеем се с руската национална школа по самбо, имаме солиден опит в провеждането на международни турнири, затова с увереност можем да кажем: това първенство ще премине на най-високо ниво, ще зарадва участниците и гостите с красивата и честна борба, с ярките мигове на гриумф», убеден е Путин.
Отбелязваме, че в шампионата по самба, който ще се проведе в Сочи от 9 до 13 ноември, ще вземат участие 600 самбисти от 93 страни, което е рекорд за цялата история на съревнованието.

Много популярното в Русия и в бившия СССР самбо беше напълно непознато за останалия свят. Но през последните пет години в САЩ тази тенденция започна да се променя с появата на ултрапопулярните в момента смесени бойни изкуства (свободни боеве) – вид единоборство, където убедителни лидери са възпитаниците на бойното самбо.

Самбото се появява на бял свят през 20-те години на ХХ век за бойно обучение на червеноармейците.

То е създадено от Виктор Спиридонов и Василий Ощепков. В новия вид борба те включили най-доброто от каратето, джудото, и дори от монголските единоборства.

Не толкова отдавна Владимир Владимирович Путин каза на откритото Европейско първенство по боеве без правила:

„Народите на нашата страна имат различни видове борби.

Но в най-новата ни история, в основата на всички наши единоборства е самбото.

Аз мисля, че е дошло времето, когато самбото трябва да стане олимпийски спорт“.

За нас е ценно изказването на Путин, който е започнал като самбист в Ленинград и става шампион на града.

Тагове: ; ;