Официалното наименование на парка е Парк на културата, но е наречен още и на известния руски писател. Ако търсите спокойствие и забавление извън шумния град, това е мястото, където да се скриете от тълпите.

Паркът се извива по течението на река Москва и предлага доста разнообразие на своите посетители.

Освен да се насладите на свежестта на зеленината, можете да се позабавлявате и в увеселителния парк, в който има две влакчета на ужасите, въртележки и много други вдигащи адреналина атракции.

Една от най- любопитните атракции в парка Горки е съветската совалка Буран, която в крайна сметка попада тук, вместо някъде в космоса.

Централният парк за култура и отдих „Горки“ в Москва носи името на известния руски и съветски писател Максим Горки.

Той е най-старият парк за отдих и култура в русия и в СССР.

Разположен е покрай Москва река, близо до центъра на града. Започва от пръстена от широки пътища, наречен „Градински пръстен“ (Садовое кольцо).

Най-близките метростанции са „Октябърская“ и „Парк на културата“ (през Кримския мост) от Кръговата линия, както и трансферните им едноименни станции от съответните радиални линии.

Основан е през 1928 г. на мястото на Всесъюзната селскостопанска и занаятчийско-промишлена изложба от 1923 г. Заема територия от общо 1 кв. км, в която са обособени 2 части:

  • Партерна част – от централния вход, и
  • Нескучна градина (Нескучный сад), 59,3 хка – създадена във владение на императрица Екатерина II през 1756 г.

Главният архитект по изграждането на партерната част и оформлението на целия парк в края на 1920-те год. е Константин Мелников.

Участвали са също известните архитекти Владимир Шчуко – автор на централния вход, Александр Власов – централния фонтан (1930-те год.), Исидор Француз – отделни части (1944 – 1945).

През лятото и есента на 2011 г. започва мащабен проект за реконструкция на парка. Демонтирани са около 100 атракциона и незаконни обекти, асфалтирани са 2 хил. кв. м платна, устроени са 1,9 хка тревни площи и цветни алеи.

Монтирани са 50 маси за тенис, стойки за зареждане на лаптопи и мобилни телефони, открити са летен скейт парк, безплатен достъп до Wi-Fi, открит кинотеатър, зимна пързалка (15 хка).

Почистени са Голицинското и Пионерското езеро, благоустроени са зоните около паметниците на културното наследство Фонтан с розариум, Беседка „800-летие на Москва“, Голицинска стена.

На 27 септември 2012 г. е открита Народната обсерватория, след като е била закрита за посетители повече от 20 г.

Тагове: ; ; ; ; ;