Иранският президент Хасан Рохани посъветва Саудитска Арабия да внимава с могъществото на неговата страна, предаде Франс прес.
«Вие познавате мощта и мястото на Ислямската република. И по-големи от вас не можаха нищо да направят срещу иранския народ», заяви Рохани, обръщайки се към саудитските лидери, в реч, произнесена пред министерския съвет.

«САЩ и техните съюзници мобилизираха срещу нас всичките си средства и не можаха да направят нищо», добави иранският президент, намеквайки за опустошителната война, която Ирак започна през 1980 г. срещу наскоро създадената Ислямска република Иран с подкрепата на западните страни. Тя приключи осем години по-късно със завръщане към статуквото.

Иран е основен регионален съперник на Саудитска Арабия, която е съюзничка на САЩ. Двете страни подкрепят противопоставящи се лагери в основните конфликти в Близкия изток, включително войната в Йемен, а напрежението между тях нараства, отбелязва АФП.

«Искаме доброто и развитието на Йемен, на Ирак, на Сирия и дори на Саудитска Арабия. Няма други пътища, освен приятелството, братството и взаимопомощта», заяви Рохани. «Ако смятате, че Иран не е ваш приятел, а САЩ и ционисткият режим са, правите стратегическа грешка в сметката», добави иранският президент.

Напрежението между Рияд и Техеран нарасна още, след като в събота над саудитската столица беше прехваната балистична ракета, изстреляна от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, припомня АФП.

Рохани заяви, че ракетните атаки на хусите са реакция на това, което той определи като агресия от страна на Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. «Как йеменците трябва да реагират на бомбардировките на тяхната страна. Значи на тях не им е позволено да използват собствените си оръжия?», попита той. «Първо спрете бомбардировките и вижте дали йеменците няма да направят същото», призова иранският президент, цитиран от агенция Тасним.
САЩ приветстваха решението на Саудитска Арабия да разкрие иранската подкрепа за хусите. Вчера престолонаследникът на кралството заяви, че балистична ракета, изстреляна от йеменските бунтовници по Саудитска Арабия представлява «пряка военна агресия на иранския режим», припомня Асошиейтед прес.

В изявлението на Белия дом се казва, че САЩ осъждат дейността на иранското правителство и подкрепят Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив срещу агресията на Техеран и извършваните от него очевидни нарушения на международното право.
В изявлението се казва, че ракетните системи не са били налични в Йемен преди началото на гражданската война. Освен това Белият дом призовава ООН да разгледа доказателствата, че Иран разпалва войната в Йемен заради регионалните си амбиции.
Водената от Саудитска Арабия военна коалиция води военни действия срещу йеменските бунтовници хуси от повече от две години, припомня АП, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;