«Всички за един? Или гаранциите на НАТО са само мит?», задава въпроса си немското списание  Der Spiegel.

През пролетта на 1955 година, когато ГФР влезе в НАТО, бундесверът още не съществуваше и в случай на нападение от Москва немците на първо място възлагаха надеждите си на «решителността на САЩ», пише авторът на статията Клаус Вигреф.

Понеже правителството на Конрад Аденауер имаше «малко вяра на Северноатлантическия договор», в секретния документ «Задълженията на САЩ пред Федералната република», който се пази в архива на немското МВнР, юристите от Министерството на външните работи на ГФР изброяват всичко, за което САЩ са дали съгласието си, отбелязва авторът.

Експертите на Аденауер стигнали до извода, че юридическите задължения на американците «са достатъчно скромни», продължава авторът.

«В случай на нападение над една от страните на НАТО, особено над ГФР, САЩ се задължават само да окажат подкрепа в такава степен, която те считат за необходима», цитира Вигреф юристите от МВнР на Германия.

САЩ са тези, които решават, има ли нападение и по какъв начин ще изглежда военно съдействие от тяхна страна».

«С други думи, в случай на нападение върху една от страните на НАТО, американците по свое усмотрение ще решат — да се намесват ли във войната или да не правят нищо», пояснява немският журналист.

А доколкото всички членове на НАТО са равноправни, това се отнася не само за Германия, но и за всички партньори от алианса, констатира авторът.

От началото на украинската криза през 2014 година канцлерът на Германия Меркел неуморимо говори за «ангажиментите на НАТО пред всеки член от алианса».

С подобни изявления немското правителство се опитва да успокои Прибалтийските страни, които се съмняват, че в конфликта с Москва ще могат да разчитат на останалите», уточнява авторът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.spiegel.de/spiegel/nato-mitgliedstaaten-muessen-einander-nicht-beistehen-a-1176569.html

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;