Обидният език – „плъхове“, „80% от населението е дебилно“, „тахтаби“ , използван от официални и публични лица към българския народ, е меко казано стряскащ.

Той на първо място е свидетелство за нивото на уважение към себе си, а след това и към всички останали, които слушат. Тези обидни думи, отправени от депутати от управляващото мнозинство или от опозицията, от бивши и настоящи министри, говорят за безсилието им да продуцират смислена теза, те просто приличат на вманиачени хора, които харесват себе си и предпочитат да правят впечатление, вместо да изпратят послание.

80% от българския народ не е дебилен, както си позволи да каже народният представител и професор Иво Христов.

Подобно изказване не му прави чест и е лош знак за самия него. Българските пилоти също не заслужават да бъдат обиждани. С изказването си, че „предпочита да има млади буйни пилоти, а не заспали плъхове“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов явно визираше част от българските пилоти.

Определенията с плъхове, лъвове и други животни са изключително обидни, независимо дали става дума за военен или цивилен, особено когато идват от устата на един министър, който получава заплатата си от тези хора, с техните данъци и е избран с тяхното доверие.

Ако той смята хората за плъхове, интересно е тогава как изглеждат министрите в България.

Тази риторика е унизителна. Хората с власт не трябва да се опиват от собственото си величие и възможността да използват долни изрази. На тяхно място бих се замислил за оставка или най-малкото за извинение.

Ако продължим в тази тоналност бих казал да не се окаже, че „плъховете“ ще изядат мишките от Министерски съвет.

Хората, които са се оказали временно на някакви позиции, трябва да бъдат много внимателни. Небето и сигурността на България са вечен приоритет, а мандатите са временни.

Изявлението на депутата от Обединените патриоти Валери Касабов от 12 октомври, в което нарече своите колеги от ДПС тахтаби /вид хлебарки/ също попада в категорията унизително говорене.

 

Представителите на официалната власт – независимо дали са бивши или настоящи министри, депутати от опозицията или управляващата партия – трябва да бъдат много въздържани, когато мрачни мисли излизат на устите им и са решили да ги споделят, макар и в трезво състояние с българите.

Малко повече уважение към собственото българско достойнство не би било излишно.

БГНЕС

Арман Бабикян, специалист по политически ПР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;