В Конгреса на САЩ анонсираха отделянето на 4.6 млрд долара за борба с Русия в източна Европа, в рамките на отбранителния бюджет за 2018 година.

Става дума за провеждането на учения, за подкрепа на бойната готовност на разположените в Източна Европа войски, за подкрепа на армиите на местните сателити, провеждането на мероприятия, свързани с киберсигурността, информационната война и пр

Украйна в рамките на тези планове ще получи 350 млн долара, Прибалтика — 100 млн

Какво на практика означава това?

  1. Активността на войските на САЩ и НАТО в западна посока не се занижава, а точно обратното — бавно се увеличава Мотивацията си остава както преди — противодействие на руската агресия. Освен разполагането на свои контингенти, САЩ продължават да притискат малките си съюзници с цел увеличаване на тяхното участие в американските програми в Източа Европа.
  2. Ученията и различните военни активности стават все повече. Те са свързани както с изработването на взаимодействие с армията на САЩ, така и с решаването на задачи по повишаване на бойните възможности на армиите в буферните държави от рода на Украйна, Латвия, Естония. Симетричните мерки, предприети от Русия се представят като «доказателство за агресивните намерения» и така обосновават последващия ръст на военния бюджет.
  3. Увеличаване на финансирането вероятно ще се отрази върху информационно-пропагандните мероприятия, защото може да се очаква засилване на военната пропаганда на тема «лошата Русия измисли лошотия», «Русия иска да завземе Полша, Прибалтика, Молдова»…
  4. Вероятно ще се засилят атаките над информационната инфраструктура на Русия в рамките на «Борбата с руските хакери», при това трябва да се помни, че освен Пентагонът, с този въпрос се занимават и други служби.Вероятни са пълноценни кибератаки над граждани и структури. Ще продължи активизацията на агентурната дейност на територията на Източна Европа и Русия.
  5. В Украйна, Беларус, Молдова ще се засили пропагандата на НАТО и съответно антируската пропаганда, насочена за борба в буферните държави. Целта е сдържането на Русия, тя е свързана с пълния натиск върху руското политическо, икономическо и военно влияние в тези държави.

Така общата ескалация в риториката  ще се запази.

Систематичните практически и информационни антируски мероприятия по линията на Пентагона ще продължат.

Русия едва ли ще остави подобна дейност без отговор около границите си.

Това ще предизвика засилване на военния контингент в западана посока, превъоръжаване, активизиране на техническото и агентурното разузнаване в Източна Европа.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;