В Албания се разгаря скандал около връзките на властта с мафията и наркотърговията.

Агентите на ФБР пристигнаха в Албания за съвместно с колегите си от Германия и Италия разследване на наркотърговията и организираната криминална престъпност, съобщават местните СМИ.

Съобщава се, че групата е пристигнала след като в Италия полицията е задържала три тона марихуана и е арестувала членове на престъпна групировка, която е била извеждана от Албания.

Установени са връзки на мафията с високопоставени представители на властта в Тирана.

В частност, започнато е разследване на делото срещу министъра на полицията на Албания Саимир Тахири.

Като припомнят балканските СМИ, Албания има богат опит в производството на марихуана.

Мощта на албанската мафия се гради върху подчинение на кланове и племена. Събранието на клановете (понякога и 20 едновременно) се явява основният стълб на мафиотската „лоза».

Нейният предводител е едновременно и политически лидер. Албанската мафия не е единична пирамида с едноличен „кръстник — баща — дон», а цяла система от пирамиди с многочислени „кръстници». Част от тях отдавна са се преместили от Албания в Косово и Македония. Всичките са свързани с терористите от ОАК, а пък от своя страна ОАК с местните политически представители и ръководството на митницата, полицията и косовската армия.

Имайки предвид постоянния ръст на производство на наркотици в Афганистан, който произвежда 90% от цялото количество хероин в света, доходите от наркотрафик в „независимо» Косово ще станат основно перо за приходи. Веднага след едностранното обявяване за независимост, Брюксел заговори за това, че в Косово вече окончателно ще бъде победена наркотърговията. Но никаква борба с мафията не е имало и няма да има. За какво да режеш клона на който седиш, като унищожиш единствения „отрасъл на икономиката», даващ стабилен и висок доход, най-вече на структурите, които поддържат властта в „независимия» край.

Това е изключително печеливш бизнес, както го определят много експерти, годишно изкарващ десетки милиарди долари.

Оказва се, че в момента целият регион (Албания, Косово и Западна Македония) е един голям склад за наркотици, където може да се печели от всичко.

А борбата с наркотиците и наркотрафика ще бъде само в отчетите на международните организации, които рядко ще хващат по някоя малка рибка от „глутницата на наркохищниците».

По време на скорошната командировка в Сърбия, авторът се срещна с Марко Ницович, който е ветеран от МВР на Сърбия и няколко десетилетия се занимава с проблемите свързани с транзита на наркотици през Балканите.

Тагове: ; ; ; ;