Депутатът от Върховната Рада от управляващия «Блок на Петро Порошенко» Иван Ваник внесе поправка в закона за реинтеграция на Донбас, който предполага разрив на официалните дипломатически отношения на Украйна с Русия, пише  «Коммерсант».
Ракетные комплексы 9К79 Точка-У вооруженных сил Украины
Болшинството парламентаристи подкрепят закона за «реинтеграция на Донбас», чието разглеждане ще се проведе на 16 ноември.
Законът ще влезе в сила след съответния указ на президента на страната Порошенко, след което, както отбелязва изданието, руското дипломатическо учреждение в Украйна, а украинските в Русия ще се закрият.
«В закона за реинтеграция на Донбас, който на второ четене трябва да разгледа Радата, Русия ще бъде призната като страна-агресор — надявам се, ще събере необходимите гласове.
Да съхраняваме след това дипломатически отношения — това ще бъде престъпление от страна на укранското МВнР.
Тези отношения и така вече фактически са прекъснати.
Посланици няма, а посолствата работят дипломати не от първи ранг. Трябва да фиксираме този разрив на законодателно ниво», споделя Виник за «Комерсант».
Вестникът също съобщава, че в случай на приемането на закона, интересите на Украйна най-вероятно ще бъдат представлявани от Беларус или Швейцария.
Разривът на дипломатическите отношения с Русия по никакъв начин не е влизало в плановете на Порошенко, отбелязват събеседниците на изданието.
В Съвета на Федерациите на Русия по-рано вече изразиха мнение, че Киев се подготвя за разрив на дипломатическите отношения.
Сенаторът Франц Клинцевич заяви, че Украйна посяга на най-важните права на парламентаристите, говорейки за възможността да се въведе наказателна отговорност дори за посещение в Русия.
«Не е изключено Киев да подготвя почвата за разрив на дипломатическите отношения с Русия», каза той.
През април 2014 година украинските власти започнаха военна операция против самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, които заявиха за независимостта след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година.
По последни данни на ООН, жертви на конфликта са над 10 хиляди човека.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;