Обстановката в Сирия за последните две години сериозно се промени.

Откакто ВКС на Русия започнаха работа в този регион, ИДИЛ изгуби почти всички свои територии и понастоящем присъства само в провинция Дейр ез Зор.

Ситуацията се намира във фаза на постепенен преход от въоръжено противопоставяне към политическо регулиране на кризата.

В много райони на САР, където по-рано бушуваха ежедневни боеве, сега работят зони на деескалация, страните спазват режима на тишина, решавайки разногласията в рамките на мирния преговорен процес.

Благодарение на това политолозите и социолозите успяха да изследват общественото мнение в Сирия.

Политологът и ръководител на експертната група, ст.н. сътрудник от факултета по политология към СБГУ Мария Пушкина подчертава, че главната цел на допитването е да се разбере, какво е истинското положение на нещата в страната, какво мислят самите сирийци.

Нужно е най-накрая да се разбере къде е лъжата, къде е истината, какво се пише за сирийския конфликт в СМИ.

Информацията е събирана в 14 провинции на републиката, дори в тези райони, в които се водят интензивни бойни действия.

Значителното мнозинство от респондентите — над 92 % — оценяват ситуацията като кризисна.

Причината — заговорът между редица страни, които са външни участници в конфликта, а също някои вътрешни проблеми в Сирия, например високото ниво на корупция.

Изследването показва, че сирийците нееднозначно оценяват работата на властите на места и в регионите — 34 % — отрицателно, 26.5 % — положително.

Инфраструктурата в много райони на страната е разрушена, има безработица, постоянно липсва вода, газ и електроенергия.

Хората биха искали да живеят в силна държава, в която успешно работят всички държавни институции.

Голяма част от запитаното население отговарят отрицателно на въпроса «Бихте ли напуснали Сирия при възможност?».

Хората искат да избягат от войната, миграционният потенциал в Сирия като цяло е твърде висок.

 

За готовност да напуснат страната говорят главно жители на крайните части на държавата, а също жители от региони, в които в момента има бойни действия.

Колкото по-радикално е настроен респондентът, толкова той е по-религиозен, отчита изследването.

Толкова по-често става дума за пътуване към Европа, в Канада — в тези страни, в които, според тях, биха ги уважавали като личности.

Като цяло миграционният потенциал се е оказал по-нисък от очакваното.

Болшинството респондети са отговорили, че не биха напуснали Сирия дори при възможност, 14 % са имали такива възможност, но съзнателно не са се възползвали от нея.

Над 60 % от запитаните оценяват положително Башар Асад.

Много сирийци уважават своя лидер «за мъжеството, което той е проявил, оставайки в сложните времена със своя народ».

Болшинството положителни отговори се отнасят и за управляващата партия БААС, при това без да забравят за другите партии в Сирия.

Най-често положителната оценка на Асад е на базата на това, че той не е напуснал Сирия, както това са направили редица други лидери на арабски страни, че е проявил храброст, настоявайки за запазване целостта на републиката в борбата с терористите.

Хората разбират, че съвсем не всичко в управлението е правилно, но въпреки това уважават своя лидер.

Сред запитаните има и такива, които по-рано са били склонни към опозиционни възгледи, но сега изразяват позитивна оценка за Асад.

Има и радикални оценки — «безбожник, главната причина за хаоса в страната», но подобни изказвания са съвсем малко.

Сред всички държави, участващи във въоръжения конфликт на територията в Сирия, Русия най-често се споменава от респондентите като приятелска страна, защото именно тя има най-голям принос в борбата срещу общия враг ИДИЛ.

74 % от запитаните се изказват положително за Русия.

Главни врагове на републиката, според сирийците, са Израел и САЩ. Те събират съответно 96 и 88 %.

Тези външни играчи се възприемат от сирийците като съучастници на терористите.

Почти всички, които са за Асад и Русия, са заявили, че няма да допуснат разчленяване на страната и отделянето на Кюрдистан от Сирия.

Процентът на несъгласните с разделянето е над 80, което означава, че много респонденти, които не поддържат настоящия президент, искат запазване целостта и единството на държавата.

Болшинството от запитаните сирийци считат, че животът в страната им трябва да се формира на принципите на светска държава, част от тях, освен това, отбелязват необходимостта да се отчита религиозната съставляваща.

Изследването показва умората на жителите на Сирия от войната и техният стремеж да живеят в силна страна с добре работещи държавни институции.

Много от западните политици говорят за «нечовечността» на Башар Асад, но болшинството сирийци, осъзнавайки характера на вътрешните проблеми в САР, все пак оценяват работата му като положителна и отдават предпочитанията си на управляващата партия БААС.

Що се отнася до оценката на външните сили, действащи в Сирия, то Русия се възприема от народа на републиката като безусловен приятел, а САЩ като един от най-зловещите врагове.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;