«Следствието получи данни за това, че при  WADA липсват каквито и да било доказателства за виновността на Русия в масовата употреба на допинг от страна на спортистите», съобщи официалният представител на СК на РФ Светлана Петренко.

Според нея, следователите са опровергали доводите на независимия експерт от  WADA Ричард Макларен за подмяната на Зимната Олимпиада в Антидопинговата лаборатория в Сочи с положителни допинг-проби на руските спортисти с отрицателни, а също за съществуването в Русия на някаква държавна допингова програма за завоюване от спортистите на максимален брой медали.

«Ако е имало някакви нарушения на антидопинговите правила, то те имат строго индивидуален характер», каза Петренко.

Тя отбеляза, че в рамките на разследването на антидопинговото дело следователите са разпитали над 700 спортисти, треньори, медицински работници от националните отбори на Русия, живеещи на цялата територия на РФ, сътрудници от Общоруските спортни федерации, Центъра за спортна подготовка към националните отбори на Русия, РУСАДА и Антидопинговия център.

«Но нито един от тях не потвърди съществуването на някаква допингова програма», допълни представителят на СК на  РФ.

Припомняме, че през септември WADA свали обвиненията в употребата на допинг на 95 от 96-те руски спортисти, обвинени на база на доклада на Макларън.

Стъпката по никакъв начин не повлия върху продължаващите обвинения от Запада за нечестност по отношение на Русия.

Петя Паликрушева за News Front