Иво Христов се извини, далеч по-груби квалификации са правени от министър-председателя, заявиха от БСП

    ПГ на «БСП за България» прочете декларация по повод на изказванията на своя депутат Иво Христов на среща със симпатизанти в Раднево. От левицата отбелязаха, че той вече е поднесъл своите извинения за направената от него квалификация по отношение на българския народ.
Напомняме, че далеч по-груби квалификации като «лош материал», «прости» и други подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент, заяви заместник-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Изразяваме нашето дълбоко убеждение, че народните представители, независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава, добави той.
Относно спасяването на българските евреи от левицата отбелязаха, че БСП е участвала в това дело за разлика от редица съвременни партии.
В тежките години на Втората световна война българският народ и неговите духовни водачи, смели и честни граждани от различни политически сили, застанаха в защита на българските евреи, посочи Валери Жаблянов. «Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат — спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави», каза той. Жаблянов добави, че тази истина е намерила своето подобаващо място в отношенията между българския и еврейския народ и се е превърнала в ценност на нашето междудържавно общуване.
БСП е участвала в този исторически подвиг чрез своите представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар, отбеляза Жаблянов. Следователно напълно несъстоятелно е който и да било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позициите на редица съвременни партии, а за нея са загинали членове на Българската комунистическа партия, РМС, Българския общ народен студентски съюз и стотици български евреи, каза той и изреди имена на загинали за каузата.
Изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено целенасочено, заяви депутатът от БСП. Нашата отговорност днес е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния, добави той.

Тагове: ; ;