Интернет-гигантите от  Силиконовата долина трябва да помогнат на Чичо Сам, за да се нанесе удар по Русия за нейното «вмешателство» в американската политика, цитира Bloomberg  думите на високопоставения сенатор-републиканец Мич Макконъл.

Това политикът заяви скоро след разпита на юристите от Facebook, Twitter и Google по повод това, по какъв начин Русия е използвала техните платформи в предизборната кампания през 2016 година.

«Що се отнася до руснаците, то ние трябва да предприемем по отношение на тях ответни мерки, при това сериозни, — заяви Макконъл. — Тези компании могат да ни помогнат, предоставяйки ни такава възможност.

Отчитайки появата на нова информация за мащабите на «руската намеса» в президентските избори през 2016 година с използването на социалните мрежи, конгресът на САЩ все по-често призовава да се въведе особено законодателство, което може да се прилага към интернет-компаниите.

През януари американските спецслужби стигнаха до извода, че президентът на Русия Владимир Путин «лично е поръчал кампания за подриване на доверието към демократичните процеси в САЩ», припомня агенцията.

Макконъл също заяви, че не счита за абсолютно необходимо създаването на особена комисия за анализ на важността на цифровата сигурност за страната като цяло.

«Не знам, нужен ли е за това някакъв специален орган. Ние вече имаме комитети и хора, които са заинтересовани от това, — отбеляза Макконъл, добавяйки, че свидетелските показания на ръководителите на крупните интернет-компании «определено ще помогнат».

«Определянето на баланса между националната сигурност и Първата поправка — това не е лесна работа, — заяви сенаторът.

  • При всички случаи Първата поправка не трябва да касае чужденците», пише в изданието.
  • Според Първата поправка в Конституцията на САЩ, конгресът няма право да ограничава свободата на словото и печата, бел.ред.)

  • Петя Паликрушва за News Front
  • Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-04/mcconnell-to-silicon-valley-uncle-sam-wants-you-for-russia-help

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;