През целия септември 2017 година на ракетния полигон в Ню Мексико, най-големият военен обект на САЩ, се провеждат изпитания на новия мобилен зенитно-ракетен комплекс за близко действие.

Журналистът от  Task and Purpose Джаред Келер, който наблюдава тестовите изпитания, отбелязва, че комплексите, макар и да са показали добри резултати, все пак са междинно решение.

Впрочем, той съобщава, че след поредното успешно прихващане офицерите са се радвали като деца.

Става дума за семейството на бойните бронирани зенитни машини  Stryker MSL, снабдени с ефективна РЛС, с прибори за РЕБ, с ракети  AGM-114L, с радиолокационно насочване и напълно ново 30-мм оръдие.

В своите планове разработчиците от корпорацията  Boeing се хвалят, че ще снабдят новите комплекси с бойни лазери, за които тръбят вече американските генерали.

Отбелязва се, че проектът в значителна степен се опира на достиженията на израелската система «Железен купол» на компанията  Rafael.

На този етап не е ясно, на каква мобилна платформа ще се базира  Stryker MSL.

Впрочем, Марк А. Мили е написал изискванията: това абсолютно не трябва да бъде камион, а брониран многоцелеви автомобил с повишена проходимост.

Проблемът, обаче, е в самия лазер.

По-точно — в енергийната установка за него.

Неговата мощност трябва да бъде не по-малка от 60  кВт, в противен случай не може да свали дори неголям безпилотен самолет.

Действително, корпорацията  Boeing твърди, че вече е създала за тези цели компактен квантов генератор — 2 кВт.

Но много авторитетни експерти супер сериозно се съмняват в ефективността на даденото оръжие, защото всеки сериозен противник няма да има никакви проблеми да се защити от лъчи с малка мощност.

Апропо, по време на съвсем наскоро проведените изпитания на ракетния полигон в Ню Мексико системата  SHORAD

била поставена на камион и изглеждала твърде …жалка.

Железен купол, също известна и като Желязна шапка, е израелска противовъздушна система, която функционира при всякакви метеорологични условия.

Системата е разработена от Rafael Advanced Defense Systems. Тя е проектирана, за да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, изстреляни от разстояние от 4 до 70 км, чиято траектория завършва в населени райони. Израел се надява да увеличи обхвата на действие на Железен Купол от сегашните 70 км до 250 км и да усъвършенства системата, така че да може да сваля едновременно ракети идващи от две различни посоки.

Железен Купол е разположен и обявен за оперативен на 27 март 2011 година. Първата система е разположена в близост до Беершеба. На 7 април 2011 година, системата успешно прихваща за първи път ракета Grad изстреляна от ивицата Газа. На 10 март 2012 година, The Jerusalem Post съобщава, че системата сваля 90% от ракетите изстреляни от ивицата Газа, които биха паднали в населени райони. Към ноември 2012 година, официални лица съобщават, че системата е неутрализирала повече от 400 ракети. На 19 ноември военният репортер Марк Томпсън пише, че докато тези цифри трудно могат да бъдат доказани, липсата на „жертви от страна на Израел, предполага, че Железен Купол е най-съвършеният и ефективен ракетен щит създаван някога».

На 28 септември 2011, Flight Global пише, че според източници в компанията Rafael, Израелските сили за отбрана по време на разполагането и тестването на Железен Купол са установили, че той е ефективен и срещу самолети на височина до 10 000 метра.

News Front

 

 

Тагове: ;