7 ноември 2017- Нюз Фронт.

Американците са правили сделки с оръжие и са продавали въоръжение  на сирийската опозиция съвсем спокойно, ползвайки за целта приложението Telegram, съобщава изданието Foreign Policy.

 

 

 

 

Лесно, удобно, на една ръка разстояние- оръжие във всяка точка по света, за всеки терорист.

Иначе нас ни блокират за определени постове в социалните мрежи, а джихадистите необезпокоявано си поръчват оръжие по Telegram. За другите социални мрежи нямаме достатъчно информация, дали и там си правят сделки, но за конкретното приложение изданието публикува десетки скрин шота на конкретни съобщения, разменяни между страните, включително снимки на продаваното оръжие, части от противотанкови ракетни комплекси и други.

Нищо чудно, че скоро ще пуснат и реклами за терористи, които искат да си купят още оръжие.

Според данните на изданието, в участието на черните пазари за оръжие, които успешно са се развивали с приложението Telegram са се вклчючвали над 5 000 потребителя.

Продавачите и купувачите основно са се намирали в северозападната част на сирийската провинция Идлиб, където са се разполагали не само силите на опозицията, но и терористите от ИДИЛ.

Според съобщенията на изданието, «колан с бомби» се е кутирал за около 50 долара, а цената на боен автомобил е започвала от 38 хиляди долара. Сред предлаганите за терористи стоки, също така на черните пазари са присъствали и огнестрелни оръжия и взривни вещества с марка » Калашников».

Изданието отбелязва, че за незаконния трафик на оръжие свидетелстват » мащабите на пазара, хилядите потребители и постовете с уникални образци на оръжие».

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;