Революционно настроенные моряки Балтийского флота из Гельсингфорса прибыли в Петроград. 24 октября 1917
 В продължение на цялата съветска епоха 7 ноември се отбелязва като държавен празник — Денят на Великата Октомврийска социалистическа революция.

За първи път ВОСР е празнувана през 1918 година, става почивен ден от 1927 година.

При Сталин окончателно се оформя празничният канон: демонстрация на трудещите се, лидерите са изправени на трибуната на Мавзолея, военен парад на Червения площад.

Тези традиции са спазват задължително, дори на 7 ноември 1941 година, когато Москва е нападната от фашистите.

Дори тогава полковете, които преминават по Червения площад, след това заминават направо на фронта.

Парадът през 1941 година по силата на въздействието си върху хода на събитията  се приравнява с въздействието на най-важна военна операция.

На 7 ноември 1941 година в обсадена от хитлеристките войски Москва, въпреки че линията на фронта минаваше на няколко километра от столицата, се състоя парад на Червената Армия. Направо от онзи парад войниците заминаваха за отбранителните граници. 

На 7 ноември 1941 година в обсадена от хитлеристките войски Москва, въпреки че линията на фронта минаваше на няколко километра от столицата, се състоя парад на Червената Армия. Направо от онзи парад войниците заминаваха за отбранителните граници.

На 7 ноември 1941 година на Червения площад се състоял най-важният и запомнящ се парад в историята на СССР. Неговото провеждане в условията на обсадно положение нагледно показало на съветската армия, а и на врага, че Москва няма да се предаде и Червената армия ще победи нацизма.

Парад на Красной площади в Москве 7 ноября 1941 года

На снимката: Военният парад на Червения площад в Москва на 7 ноември (по повод годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция) 1941 година
Парадът започнал в 8 часа сутринта. Командвал го началникът на гарнизона на Москва генерал Павел Артьомиев, на когото била възложена отбраната на града. Парадът трябвало да бъде приет от генерал Георгий Жуков, чиято войска защитавала подстъпите към столицата на СССР.

Но в тази сутрин командващият Западния фронт се намирал не на Червения площад, а в командния си пункт, внимавал немците да не пробият позициите на съветските войски.

Затова на Червения площад го заменил маршал Семьон Будьони — легендарен съветски военачалник, командир на 1-ва конна армия, герой от революцията, сред първите маршали на СССР, 3 пъти герой на СССР. По време на Втората световна война е член на Върховното главно командване и участва в отбраната на Москва. Командващ е на групата армии в резерв (юни 1941), след това е командващ на Северно-Кавказкия фронт до август 1942 година.

Маршал Будьони
Маршал Будьони

Съдбата се разпоредила така, че Георгий Жуков приел по-късно военен парад, на 24 юни 1945 година — парада на Победата.

Над Червения площад се сипел гъст сняг, небето било покрито с облаци, т.е. нямало опасност от вражеската авиация. Войската марширувала по Червения площад.

Значителна част от същите тези военни части веднага заминали за фронта, където ситуацията била достатъчно тревожна.

Танковете веднага поели към фронта след военния парад на 7 ноември 1941 година.
Москва дала знак на Хитлер, че за нищо на света няма да се предаде и ПОБЕДАТА ЩЕ БЪДЕ НАША!

Слава на Великия Октомври!!!

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;