Високопоставен представител на САЩ се е срещнал тази седмица в Дамаск с директора на националната служба за сигурност на Сирия, съобщи вчера за Ройтерс близък до сирийския режим източник от региона. Това е американската визита от най-висок ранг в Сирия от началото на войната там през 2011 г.
Първи за тази среща съобщи ливанският вестник «Ал Акбар», според който на нея са се обсъждали въпроси на сигурността, включително за изчезнали в Сирия американци. Сред тях има и агенти на ЦРУ.
Източникът на Ройтерс не назова представителя на САЩ, разговарял с шефа на сирийската служба за сигурност Али Мамлук. Американецът бил пристигнал в Дамаск през Ливан.
На срещата Мамлук се оплакал, че военни части на САЩ са на територията на Сирия и това се смята за окупация. Гостът отговорил, че това са само съветници, които са част от борбата с «Ислямска държава».
В хода на конфликта в Сирия Вашингтон подкрепя противниците на сирийския президент Башар ал Асад. На бунтовниците бяха доставяни оръжия чрез програма на ЦРУ за оказване на военна помощ, която програма Доналд Тръмп закри по-рано тази година. Миналата седмица държавният секретар Рекс Тилърсън потвърди позицията на САЩ, че Асад трябва да напусне властта, при което «единственият въпрос е как трябва да стане това», припомни Ройтерс., БТА

Тагове: ;