Между 1 юли и 30 септември по света са подадени 31 жалби за сексуални посегателства срещу служители на ООН, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.
Не всички факти по тези жалби са били потвърдени, а някои от тях са още на етап предварително разследване.
От 31 жалби 12 са насочени срещу членове на миротворческите сили на ООН, а 19 срещу служители на агенции или програми на организацията. 10 от тях са свързани със сексуални посегателства, 19 със сексуална експлоатация, а две не са категоризирани поради неизвестна възраст на обвинителите.
15 от жалбите са към служители на Върховния комисариат за бежанците, 4 към миротворческата мисия в Демократична република Конго, 3 срещу служители на Международната организация за миграцията, 3 срещу миротворците в Либерия, 2 срещу тези в Централноафриканската република и една е срещу служител на УНИЦЕФ.
През този тримесечен период са започнати 14 разследвания и един от случаите е доказан. 12 от сигналите са за деяния през 2017 г., 2 за действия през 2016 г. и шест за деяния през 2015 г. или по-рано. Датата на 11 деяния не е известна, БТА

Тагове: ; ;