Няколко дена след изявлението на президента на Русия Владимир Путин за това, че САЩ събират биоматериали от руснаци и последвалите ненормални оправдания на американците, че това се прави «за научни цели», замглавата на МВнР на Русия Сергей Рябков в прав текст заяви, че «редица държави са замаскирали биологичното оръжие под формата на инфекциозни заболявания сред хора, животни и растения».

Той добави още, че Русия трябва да бъде готова за отблъскване на тази заплаха.

Рябков направи изявлението си по време на международната конференция по биологична сигурност.

Според него, «В момента няма обективни данни за спазване текста на конвенцията за забрана на биологичното и токсично оръжие. Това създава ситуация на неопределеност и предизвиква въпроси по отношение на реалната ситуация.

Тревогата по темата се засилва във връзка с извънредно голямото финансиране на микробиологичните лаборатории с двойно предназначение, провеждането на съмнителни експерименти с възбудители на смъртоносно опасни заболявания, аерозолни експерименти, все по-засилваща се военна медико-биологическа активност извън пределите на националната територия и други фактори на риск».

Според руския чиновник, биологичното оръжие срещу руснаците може да бъде използвано както от държавни, така и от недържавни субекти — например от частни военни компании — които отдавна са станали един от основните инструменти за разпалване на локални конфликти по целия свят, от тях се възползва световният финансов елит.

Затова трябва да е налице готовност, сили и средства за бързо реагиране, което ще помогне за оперативни действия на място и предприемане на спешни мерки по ликвидиране на епидемията, отбеляза Рябков.

По същата тема изрази становището си и Путин.

Той съобщи на заседанието на Съвета по правата на човека, че САЩ събират с неизвестни цели биометричен материал от руснаци по целия свят:
«Вие знаете ли, че биологичен материал се събира по цялата страна? От различни етноси и хора, живеещи в различни географски точки на Русия.

Защо се прави това?

Правят го целенасочено и професионално.

Ние сме обект на много голям интерес».

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков поясни, че информация за събирането на биологичен материал от различни етноси в Русия има. Събирането се извършва от емисари и НПО, руските спецслужби са наясно с всички от тях, добави той.

«Това е информация по линията на спецслужбите на Русия.

Наистина емисари извършват такава дейност, представители на НПО и други организации също.

Фиксирани са такива случаи. Специалните служби са наясно с имената и координатите на всички от тях. Президентът Путин е информиран», каза Песков пред журналисти.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;