Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американската визова система ден след като узбекистанец, дошъл в САЩ преди няколко години, уби осем души в атентат в Ню Йорк, предаде Ройтерс.
В пост в Туитър президентът каза, че «терористът е  дошъл в САЩ посредством така наречената «Програма за разнообразяване на имигрантския поток (известна като Лотария зелена карта». Тръмп добави, че иска да има «визова програма, която да се основава на качествата на хората».
Той каза още, че програмата за зелена карта е присърце на лидера на американските демократи в Сената Чък Шумър.
Президентът припомни, че неговата администрация води борба за въвеждане на имиграционна система, чиито критерии се основават по-скоро на заслугите, отколкото на лотарийния принцип, за който се застъпват демократите.
Властите казаха, че нападателят от Ню Йорк е имигрант от Узбекистан, дошъл в САЩ законно през 2010 г., но не уточниха дали е пристигнал в страната посредством програмата за зелена карта, която включва в обхвата си имигранти от страни с нисък имиграционен ръст към САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.
Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо каза, че извършителят на атентата в Ню Йорк, е бил свързан с организацията Ислямска държава и се е радикализирал в САЩ, предаде Франс прес.
Нападателят, идентифициран като 29-годишния Сайфуло Саипов, е извратен страхливец, свързан с ИД и радикализирал се в САЩ, каза пред Си Ен Ен Куомо, БТА

Тагове: ; ; ;