Облакът от радиоактивно замърсяване може да се разпространи по цялото земно кълбо, предупредиха експерти.

Тунел в ядрен полигон рухна в КНДР, съобщава се за 200 загинали
В Северна Корея на полигона за ядрени изпитания «Punggye-ri» рухна тунел, в резултат на което загинаха 200 човека, съобщава Daily Express,
позовавайки се на японския канал  TV Asahi и южнокорейската агенция «Рьонхап».
Според думите на севернокорейски чиновник, рухването е станало факт по време на строителството на подземен тунел в ядрения полигон в североизточната част на КНДР.
Около 100 човека са загинали, докато е падал тунелът, а още 100 човека по време на опита да се спаси първата група погребани работници.
Чуждестранните експерти предупреждават, че това може да доведе до облак радиоактивно замърсяване, който може да се разпространи по цялото земно кълбо.
За рухването на тунела съобщи японският телевизионен канал TV Asahi today, но на този етап не е известно кога се е случил инцидентът.
Припомняме, че полигонът «Punggye-ri» беше мястото на провеждане на шестото ядрено изпитание в Северна Корея на 3 септември.
До момента няма яснота, било ли е това причина за рухването на тунела.
Властите в КНДР не съобщават за каквито и да било аварии в обектите, свързани със севернокорейската ядрена програма.
По-рано се съобщи, че САЩ са въвели санкции срещу три севернокорейски компании и седем човека, сред които има военни и членове на правителството на КНДР.
Санкциите срещу режима в КНДР бяха въведени в отговор на продължителните и сериозни нарушения на правата на човека, така обосноваха решението си от САЩ.
На 11 септември Съветът за сигурност на ООН единодушно реши да подкрепи резолюцията за ожесточаване на санкциите срещу Северна Корея в отговор на ядрените изпитания, проведени от КНДР на 3 септември.
Но още сутринта на 15 септември КНДР осъществи поредния ракетен пуск.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;