Официалният представител на Министерството на външните работи на Иран Бахрам Хасеми заяви, че иранският лидер се е отказал от среща с президента на САЩ Доналд Тръмп през септември тази година.

Това съобщава информационният портал  The Associated Press.

Прессекретарят на министерството Бахрам Хасеми направи коментар за иранската информационна агенция ILNA.

Според думите на иранския чиновник, официалните лица на САЩ са се опитали да направят среща между двамата лидери, докато те са са били в Ню Йорк на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Той отбеляза, че инициативата на американската страна не е била одобрена от президента на Иран.

В Белия дом нарекоха информацията за отказа на Рухани «лъжлива».

Припомняме, че отношенията между Иран и САЩ се влошиха след идването на власт на Доналд Тръмп.

Белият дом отказа да продължи ядреното споразумение с Техеран.

В отговор на това Рухани заяви, че САЩ «скъпо ще си платят» за излизането от договора.

 

По-рано Корпусът на стражите на ислямската революция на Иран за последните няколко години е успял да проникне в американските командни центрове и има доказателства за подкрепата на САЩ към терористите от ИДИЛ, това заяви командващият военно-космическите сили на КСИР Амир Али Хаджизаде.
Командующий военно-космическими силами КСИР Амир Али Хаджизаде

Хаджизаде отбеляза, че, ако КСИР получи разрешение да публикува доказателствата за американската подкрепа към ИДИЛ, това ще се превърне в «огромен скандал» за САЩ.

Военните от Иран нееднократно заявяват, че Техеран разполага с доказателства за подкрепата на Вашингтон към терористичната групировка ИДИЛ.

В края на юни съветникът на главнокомандващия КСИР Хамид Реза Могадам Фар в интервю за RT заяви, че Иран ще публикува подобни доказателства.

По-рано се заговори за включването на Корпуса в терористичния списък на САЩ да стане на основание Директива 13224 (Executive Order 13224) за предотвратяване финансирането на терористична дейност, подписана от президента Буш две седмици след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г.

Директивата позволяваше на американските власти да разследват самоличността и да санкционират дейността на физически лица, фирми, благотворителни организации и екстремистки групировки, занимаващи се с терористична дейност.

Тогава “Стражите на ислямската революция” бяха на път да станат първата официална правителствена структура, включвана някога в списъка.

Властите във Вашингтон бяха уверени, че Корпусът участва пряко във въоръжаването и подготовката на групировките и паравоенните формирования, воюващи срещу САЩ в Ирак и Афганистан и финансира голяма част от терористичните групировки в Близкия Изток.

Тагове: ; ; ; ; ; ;