Според предварителни данни, Карлес Пучдемон и членовете на неговия кабинет на министрите ще искат политическо убежище в друга страна, за да продължат дейността си в изгнание.

Отстранените от власт глава на Каталуния и няколко членове от неговото правителство са избягали в Белгия няколко часа преди генералният прокурор на Испания да им предяви обвинения в разпалване на метеж, злоупотреба с държавни средства, както и за незаконно обявяване на независимост на територията.

Според испанските СМИ, Карлес Пучдемон и неговите съратници са замиали за Марсилия, а след това за Брюксел.

Има предположения, че те планират да създадат правителство, намирайки се в изгнание, както и да получат политическо убежище.

Това днес съобщава изданието  The Guardian.

През изминалите почивни дни  секретарят на Белгия по въпросите на миграцията предположи, че Пучдемон може да получи убежище в страната.

«Наблюдавайки настоящата ситуация в Испания, не е реално Пучдемон и неговите съратници да са останали там, — каза Тео Франкен.

Наблюдавайки репресиите на Мадрид и предполагаемия дългогодишен затвор, който се очертава пред тези лидери, може да се зададе въпросът, има ли въобще възможност Пучдемон да постигне честен съдебен процес».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;